Tysk toppolitiker advarer Grækenlands regeringschef

Skrevet af admin

22/03/2015

Mest læste i dag

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, skal udvise "krystalklar" vilje til at gennemføre de reformer, som EU kræver, i forbindelse med sit første besøg som regeringsleder i Tyskland.

Det siger Thomas Oppermann, de tyske socialdemokraters gruppeleder i Forbundsdagen, til ugemagasinet Spiegels hjemmeside.

- Yderligere hjælp til Grækenland vil kun blive givet, hvis Grækenland helt og holdent er indstillet på at løse sine egne problemer, siger Thomas Oppermann.

- Uden en krystalklar reformvilje fra den græske regerings side, hænger det slet ikke sammen, tilføjer han.

Den venstreorienterede leder af det forgældede Grækenland mødes mandag i Berlin med forbundskansler Angela Merkel.

Og det kan udvikle sig til en forbudt for børn-forestilling, mener en politisk ekspert.

Tsipras har beskyldt Merkel for at være skyld i det græske folks elendigheder med fattigdom og massearbejdsløshed, fordi hun insisterer på, at regeringen i Athen skal fortsætte den hestekur, som de internationale långivere har betinget sig.

Merkel holder fast i, at hvis det økonomisk udhungrede Grækenland skal have flere lån, hvoraf Tyskland står for hovedparten, så må Tsipras sluge den bitre pille i form af nedskæringer og reformer.

Grækerne har på deres side irriteret tyskerne ved igen at spille "nazikortet" med krav om erstatninger for de ødelæggelser, som tyskerne påførte landet under Anden Verdenskrig.

Mødet bliver et sammenstød mellem to vidt forskellige verdener, mener Hajo Funke, politisk forsker ved Berlins Frie Universitet, til nyhedsbureauet AFP.

- Der er en politisk verden i Grækenland, hvor en venstreorienteret regering står over for et samfund i opløsning, et samfundsmæssigt forfald, der ikke overgås af noget, vi har oplevet i Vesteuropa siden 1945, siger han.

- På den anden side har vi Tyskland, der er et tilfreds land og som bekymrer sig om at opretholde sin økonomiske succes. Den bliver nu bedt om at hjælpe den anden verden, som den ikke fuldt ud forstår, siger Hajo Funke.

/ritzau/