Tysk tv-hold anholdt ved stadionbyggeplads i Qatar

Skrevet af admin

06/05/2015

Mest læste i dag

Et tv-hold fra tyske Westdeutscher Rundfunk (WDR) er blevet anholdt og tilbageholdt i Qatar.

Tv-holdet var i landet for at dokumentere forberedelserne til VM-slutrunden i fodbold, som skal afholdes i oliestaten i 2022.

Ifølge Qatar havde tv-holdet ikke en tilladelse til at filme i landet, hvilket alle tv-selskaber der ønsker at filme skal have.

WDR havde i flere uger forsøgt at få en sådan tilladelse uden held.

De tre WDR-folk blev anholdt, mens de var i gang med at filme opførelsen af et fodboldstadion i hovedstaden Doha, hvorefter de blev afhørt i 14 timer.

- Tv-holdet måtte ikke forlade landet, før udenrigsministeren fem dage efter anholdelsen godkendte det, siger WDR og fortæller, at tv-holdets udstyr blev konfiskeret, og deres optagelser blev slettet.

Qatar har fået meget kritik som vært for VM i fodbold i 2022.

Især de dårlige arbejdsforhold for de tusindvis af gæstearbejdere, der arbejder med at bygge stadioner, er det stenrige land blevet kritiseret for.

I 2013 fortalte den engelske avis The Guardian, at mange nepalesiske gæstearbejdere havde mistet livet i forbindelse med stadionbyggerier over sommeren, og at arbejderne ikke havde fået tilstrækkeligt med mad og drikke i den bagende ørkenhede.

I juli 2014 vedtog Qatar en række tiltag i forhold til at forbedre forholdene for de mange gæstearbejdere, som typisk kommer fra lande som Indien, Nepal og Sri Lanka, men landet er siden blevet kritiseret for ikke at have gennemført tiltagene.

Qatar afviser, at tv-holdet blev anholdt fordi det havde til hensigt at dokumentere forholdene for gæstearbejderne og afviser også alle anklager om dødsfald.

- Der har ikke været dødsfald eller alvorlige skader (i forbindelse med byggeriet, red.) på de VM-stadioner, som vi har ansvaret for, siger arrangørkomitéens chef Hassan Al-Thawadi på en pressekonference mandag ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

The International Trade Union Confederation (ITUC) anslår, at flere tusinde arbejdere vil have mistet livet, inden Qatar er klar til at afholde VM.

Der skal i alt bygges 12 stadioner til VM-slutrunden.

/ritzau/Reuters