Tysk udenrigsminister begræder briternes brexit

Skrevet af admin

24/06/2016

Dagens topnyheder

Det er trist for både europæere og briter, at flertallet af Storbritanniens vælgere har valgt at vende EU ryggen.

Det siger Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, efter briternes EU-afstemning torsdag.

- Nyheden fra Storbritannien er virkelig tankevækkende. Det ser ud til at blive en trist dag for Europa og Storbritannien, citerer Udenrigsministeriet ham for at sige på ministeriets Twitter-profil.

Også den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel, ærgrer sig over briternes valg.

- Forbandet! Det er en dårlig dag for Europa, skriver Sigmar Gabriel, der også er økonomiminister i den tyske regering, på Twitter.

Et flertal af de britiske vælgere har torsdag stemt for, at Storbritannien skal melde sig ud af EU. Det konkluderer BBC, efter at det står klart, at "leave"-siden matematisk ikke længere kan hentes, selv om enkelte kredse fortsat mangler at blive talt op.

Tv-stationerne BBC, Sky News og ITV News oplyste tidligere fredag morgen, at de forudsagde, at et flertal havde stemt "leave".

Nu slår blandt andet BBC det fast som et faktum.

- Storbritannien har med 52 procent mod 48 procent af stemmerne besluttet at forlade Den Europæiske Union efter 43 år ved en historisk folkeafstemning, skriver BBC.

Det betyder, at Storbritannien er på vej ud af EU-fællesskabet, som landet blev medlem af samtidig med Danmark i 1973.

Opbakningen til Storbritanniens exit fra EU har været markant i store dele af især England.

I kredsene i de største byer er der flere steder et flertal, der har ønsket at blive i EU, men sejren i en by som for eksempel Liverpool er ikke blevet så markant, som det var forventet.

Lederen af det EU-skeptiske parti Ukip, Nigel Farage, har ved femtiden fredag morgen holdt noget, der mindede om en sejrstale til partimedlemmer.

Modsat har tilhængere af et fortsat britisk EU-medlemskab været meget tavse.

/ritzau/