Tysk udspil vil skabe nye særlige regler for flygtninge

I Berlin er toppolitikere fra de to store koalitionspartier i forbundskansler Angela Merkels regering nået til enighed om nye særlige bestemmelser for flygtninge, som vil indebære en pligt til at forblive i en bestemt region.

En aftale, der afslutter en flere uger lang strid mellem partierne, indebærer også, at processen med at søge asyl skal gøres langt hurtigere.

Merkel og den socialdemokratiske leder, Sigmar Gabriel, samt lederen af det bayerske CSU, som er søsterparti til Merkels kristelige demokratiske parti CDU, Horst Seehofer, er nået til en forståelse om særlige forholdsregler. De indebærer blandt andet en "skærpet residens-pligt", som vil indebære, at man ikke må forlade visse regioner i delstaterne.

Der skal oprettes op til fem asylcentre for migranter, som menes at have meget lille chance for at få tildelt asyl. Disse sager skal behandles hurtigt, og de afviste asylansøgere skal hurtigt sendes tilbage til deres hjemlande.

Forbundskansleren har erklæret, at Tyskland vil tage imod asylansøgere fra Syrien, og det har ført til, at migranter og flygtninge i stort tal søger mod Tyskland.

Regeringen venter mindst 800.000 asylansøgere i år, og i delstaterne bokser lokalmyndighederne med problemer med at skaffe husly til de mange mennesker og få dem igennem asylsystemet.

Specielt i Bayern melder delstatsregeringen under ledelse af Seehofer om problemer.

Sigmar Gabriel sagde torsdag aften om aftalen, at "særlige foranstaltninger for flygtninge, som er uden chance for at få asyl, er en god og stabil vej frem. Han siger, at han er glad for, at der ikke tales om "transitzoner eller varetægtsfængslinger."

- Det er en helt igennem passende foranstaltning, at der tales om, at en "residens-pligt" skal gøres gældende. Han siger, at der under forhandlinger mellem SPD og CDU har været først "meget vanskelige" men også "konstruktive diskussioner" om krisen.

- De tyske borgere har en fundamental ret til at vente, at staten sørger for orden under flygtningekrisen, siger han.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip