Tysk valgdeltagelse ser ud til at stige

Ved det seneste valg fik det tyske politisk system sig en slem forskrækkelse, da gruppen af ikke-vælgere næsten nåede 30 procent, men denne gang meldes der foreløbig om udsigt til stigende valgdeltagelse fra for eksempel delstaterne Thüringen, Berlin og Sachsen.

Den centrale valgleder - der Bundeswahlleiter - melder også om en foreløbig generelt højere valgdeltagelse end i 2009. Klokken 14 havde 41,4 procent af de stemmeberettigede stemt, meddelte han over Twitter. I 2009 var det 36,1 procent. Brevstemmer er ikke talt med.

Forud for dette valg har flere intellektuelle og kendte erklæret sig som ikke-vælgere, mens forskere har analyseret fænomenet, der bekymrer mange i den stadig unge tyske republik. For første gang har forbundspræsidenten udsendt en officiel videoopfordring til tyskerne om at bruge stemmeretten.

En høj valgdeltagelse kan muligvis have betydning for valgresultatet. SPD tabte i hvert fald flere vælgere til sofaen end andre partier ved det seneste valg. Valgstederne lukker klokken 18, og kort derefter ventes de første prognoser fra tv-stationerne, skriver b.dk.

Dagens Gossip