Tysk vicekansler: Saudi Arabien skal stoppe med at betale for fundementalistiske moskeer i Tyskland

Den tyske vicekansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel, kræver nu, at Saudi Arabien omgående stopper med at finansiere fundementalistiske moskeer i udlandet.

Moskeer der ifølge Sigmar Gabriel er en af hovedårsagerne til den stigende ekstremisme i Europa. 

- Saudi Arabien finansierer wahabistiske moskeer i hele verden, siger han, og peger på, at der er en sammenhæng mellem moskeerne og radikale muslimer. 

- I Tyskland kommer mange af de ekstremister, der bliver betragtet som farlige, fra disse moskeer, siger han, ifølge Bild

Udover at være formand for de tyske socialdemokrater, er Sigmar Gabriel også økonomiminister og næsthøjest placeret i tysk politik efter Angela Merkel, og han understreger, at det er vigtigt ikke at skubbe Saudi Arabien væk, da de har nøglen til at løse mange af de konflikter, der hærger i Mellemøsten, men at tiden er kommet til at sætte hårdt mod hårdt. 

- Vi skal gøre det klart overfor Saudi Arabien, at det er slut med at se den anden vej, siger Sigmar Gabriel. 

- Denne radikale fundementalisme, der udspiller sig i disse moskeer, er ligeså farligt som højreorienteret ekstremisme, siger han. 

Vicekansleren bliver bakket op af gruppeformanden for de tyske socialdemokrater, Thomas Oppermann. Han peger på, at der skal sættes ind mod prædikanter, hvis ord er i direkte strid med de basale frihedsrettigheder, der er garanteret i den tyske forfatning. 

- Vi vil blokere for saudi arabiske forsøg på at finansiere moskeer, hvor der bliver udbredt wahabistiske ideer, siger han, ifølge Welt am Sonntag

Ifølge Thomas Oppermann er wahabisme den komplette ideologi bag Islamisk Stat, og den er stærkt medvirkende til at radikalisere moderate muslimer i andre lande.

- Det er ikke noget vil vil have, og det er ikke noget vi har brug for i Tyskland, siger han. 

Udtalelserne kommer få dage efter, at den tyske efterretningstjeneste, BND, udgav en rapport, der kritiserede Saudi Arabien voldsomt, og blandt andet kaldte deres udenrigspolitik for 'impulsiv'. 

Det fik efterfølgende Angela Merkel til at gå ud og afvise konklusionerne, som hun sagde stred mod den officielle tyske holdning til Saudi Arabien. 

 

 

Dagens Gossip