Tyske forhandlinger: Merkel og SPD enige om finansskat

Skrevet af admin

30/10/2013

Mest læste i dag

Efter en uges koalitionsforhandlinger er den tyske forbundskansler Angela Merkels kristelige demokrater i CDU og søsterpartiet CSU nået til enighed med socialdemokraterne i SPD om de første elementer i et kommende regeringsgrundlag.

77 politikere fra de tre partier var onsdag samlet i SPD-hovedkvarteret i Berlin for at diskutere den fremtidige tyske EU-politik. Og de vil nu presse på for en skat på finansielle transaktioner såsom handel med aktier i EU-regi.

Det er et lille gennembrud, der måske kan sætte skub i de svære koalitionsforhandlinger, som stadig rummer flere knaster.

Blandt andet kan partierne ikke blive enige om en national mindsteløn på 8,50 euro i timen, som er et ultimativt krav fra SPD.

Selv om der også fortsat hersker uenighed om, hvordan syge banker skal afvikles som del af en kommende bankunion i EU, er Merkel-fløjen og SPD i store træk enige om EU-politikken.

- Vi er blevet enige om at skubbe på for at indføre en finansiel skat på transaktioner, siger SPD's forhandler Martin Schulz, som også er formand for EU-Parlamentet.

11 ud af de 28 EU-lande, heriblandt Tyskland, har meldt sig klar til at indføre finansskatten, der kan løbe op i omkring 35 milliarder euro (261 milliarder kroner) årligt.

Hverken Danmark eller Storbritannien er med, men samtlige EU-lande har sagt godt for, at de 11 prøver at indføre skatten i deres begrænsede gruppe. Dette er dog stødt på visse juridiske betænkeligheder i EU-systemet.

- Det nye er, at de tre partier i den store koalition vil sætte dette på dagsordenen og presse på for at få skatten indført, siger EU-parlamentsmedlemmet Herbert Reul, CDU's forhandler på EU-området.

Advokater i EU mener, at skatten er ulovlig, fordi kan skade de EU-lande, som ikke er med, og udgøre en hindring for den fri bevægelighed af kapital og ydelser.

CDU-formand Merkel og den socialdemokratiske partiformand, Sigmar Gabriel, håber at have en ny tysk forbundsregering på plads inden jul.

16 arbejdsgrupper er involveret i finde kompromisser på en lang række politiske områder, og Thomas Oppermann fra SPD's gruppeledelsen i Forbundsdagen tror på succes, hvis forhandlingerne fortsætter på samme måde som hidtil.

Dog skal SPD's 470.000 medlemmer sige god for et eventuelt regeringsgrundlag, inden Merkel for anden gang kan blive regeringsleder for en stor koalition.

/ritzau/Reuters