Tyskere om dansk id-kontrol: Det ødelægger samarbejdet

Skrevet af admin

16/12/2015

Mest læste i dag

Id-kontrol vil være et tilbageslag for forbindelserne mellem Danmark og Tyskland.

Så skarp lyder kritikken fra flere partier fra både højre og venstre side i det politiske spektrum i landdagen i Kiel, som er Slesvig-Holstens delstatsparlament.

Det skriver Flensborg Avis på sin netavis.

Parlamentet skal fredag hastebehandle hele tre forslag til en formel kritik af Danmarks vedtagelse af transportøransvarsloven.

En lov, som Folketinget vedtog fredag i sidste uge, og som giver integrationsminister Inger Støjberg (V) mulighed for at pålægge transportører strafansvar, hvis de bringer udlændinge ind i Danmark uden gyldigt id.

Hvis altså der indføres midlertidig grænsekontrol i Danmark.

Mest kontant er Venstres søsterparti i Tyskland, FDP, hvor Ekkehard Klug siger, at Folketingets hastelov i fredags er det "værste tilbageslag i flere årtier for udviklingen i samarbejdet i grænselandet og de dansk-tyske forbindelser som sådan."

I en indstilling til hastedebatten fredag skriver Klug, at det ødelægger ethvert håb om yderligere tættere samarbejde mellem Danmark og Tyskland på mange områder og især i grænselandet.

Allerede i sidste uge lød der også kritik fra den slesvig-holstenske afdeling af forbundskansler Angela Merkels parti, CDU, med advarsler om, at Danmark ikke må lukke sig inde.

De tre regeringspartier i landdagen, SPD, de Grønne og det danske mindretalsparti, SSW, afviser i deres indstilling til hastedebatten enhver form for yderligere grænsekontrol ved de indre Schengen-grænser.

Danmark opfordres til at søge internationale løsninger frem for at gå national enegang.

Også i Danmark har der lydt kritik af transportøransvarsloven, efter at Folketinget har vedtaget loven. Især fra transportørerne, som ikke føler sig kompetente til at tjekke de rejsendes id.

/ritzau/