Tyskere ser få fordele ved at tage flygtninge

Skrevet af admin

26/12/2015

Dagens topnyheder

Kun et fåtal af tyskerne mener, at den politiske beslutning om at modtage hundredtusindvis af flygtninge og migranter vil gavne landet.

Ifølge en ny rundspørge svarer kun 16 procent af de adspurgte, at "tilstrømningen af flygtninge vil skabe flere økonomiske muligheder end problemer", skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Tysklands velvilje over for at tage flygtninge vil forbedre landets anseelse internationalt, svarer kun 20 procent af respondenterne positivt.

I den østlige del af Tyskland, hvor problemerne med at håndtere de mange flygtninge er størst, mener blot 12 procent af borgerne, at deres indsats gavner landets image udadtil.

Tyskland har været den helt store flygtningemagnet i Europa, og alene i år mener myndighederne, at omkring en million mennesker har søgt asyl.

Hele 56 procent af respondenterne i undersøgelsen mener ikke, at tyske politikere er i stand til at håndtere flygtningekrisen.

Og hvis man zoomer ind på mindre byer med færre end 5000 indbyggere, er ikke færre end 66 procent enige i udsagnet om politikernes manglende formåen.

Tidligere på måneden vurderede det velansete økonomiske institut i Kiel IfW i en rapport, at det vil koste Tyskland 55 milliarder euro at tage sig af asylansøgerne fra 2015. Det svarer til 412 milliarder kroner.

Rapporten antager, at 30 procent af flygtningene vil vende tilbage til deres oprindelsesland igen.

En anden antagelse er, at 20 procent af flygtningene får svært ved at finde job i Tyskland.

Der har været flere forskellige rapporter om flygtningenes indvirkning på den tyske økonomi, og i modsætning til flere andre siger økonomerne i IfW, at flygtningestrømmen ikke får en positiv effekt på den generelle velstand.

Ifølge rapporten vil efterspørgsel og den økonomiske produktion formentlig vokse. Men det samme vil de sociale udgifter.

Andre forskere har dog sagt, at de mange flygtninge, hvoraf mange er unge mænd, kan sætte noget fart i økonomien i et samfund, hvor befolkningen bliver ældre.

/ritzau/dpa