Tyskland advarer mod for hurtig Nato-exit fra Afghanistan

Der er måske behov for at lade Nato-tropper blive længere tid i Afghanistan, og en beslutning om tilbagetrækning skal være baseret på, hvordan situation er på stedet.

Det siger den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters og kommer dermed med en implicit kritik af USA's tilbagetrækningsplaner.

- Vi er nødt til at kigge på, hvordan vi bevæger os fremad, og hvorvidt vi skal blive længere, siger von der Leyen på vej ind til torsdagens Nato-forsvarsministermøde i Bruxelles.

- Jeg vil i dag opfordre til, at vi ikke organiserer tilbagetrækning fra Afghanistan i forhold til en rigid tidsplan, men i stedet analyserer situationen i landet og koordinerer tilbagetrækningen trin for trin, siger hun.

Ursula von der Leyen har i flere måneder advaret imod en for hurtig tilbagetrækning fra det uroplagede land. Hun er ikke begejstret for den amerikanske tidsplan om at trække de fleste tropper hjem i slutningen af 2016 og lade 1000 soldater blive i Kabul.

Forsvarsministrene har dog på dagens møde ifølge en Nato-kilde, som Reuters har talt med, diskuteret en tidsplan for missionen, der går betydeligt længere end til 2016.

Den amerikanske general, John Campbell, som er øverstkommanderende for de internationale styrker i Afghanistan, siger, at han støtter en langsommere tilbagetrækning. Han nævner i den forbindelse trusler fra den militante bevægelse Islamisk Stat og andre radikale grupper.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at der ikke er truffet nogen beslutning om Nato-tropperne i Afghanistan, og at de vil vurdere situationen og behovet for Natos tilstedeværelse.

Der er kommet nyt fokus på situationen i Afghanistan efter en amerikansk bombning af et hospital i byen Kunduz i weekenden, hvor 22 mennesker mistede livet.

Nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser (MSF), som driver hospitalet, har kaldt angrebet for en "krigsforbrydelse" og efterlyst en uafhængig undersøgelse af, hvad der skete.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip