Tyskland dømmer Amazon: Må ikke sælge bøger med rabat

Skrevet af admin

23/07/2015

Dagens topnyheder

Højesteret i Tyskland har dømt en af internettets største boghandlere, amerikanske Amazon, for ulovligt at sælge nye bøger med rabat.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

I Tyskland skal alle boghandlere - uanset størrelse - sælge nye bøger til den pris, som udgiveren har fastsat. Udsalg og særlige tilbud er forbudt.

Dommen fra højesteret i Karlsruhe er en stadfæstelse af en dom fra en lavere retsinstans, der gav anklageren, Sammenslutningen af Tyske Udgivere og Boghandlere, ret i klagen.

Sammenslutningen havde anklaget Amazon for at tilbyde kunder købskuponer for brugte bøger. Folk, som indsendte to brugte bøger i løbet af to uger, modtog en kupon til en værdi af fem euro, svarende til 37 danske kroner.

Disse kuponer kunne så bruges til at købe nye bøger - som var underlagt de tyske restriktioner.

Påstanden fra Sammenslutningen af Tyske Udgivere og Boghandlere var, at kuponerne var at betragte som ulovlig rabat på nye bøger. Det er højesteret enig i.

I juni åbnede EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, officielt en undersøgelse mod Amazon for brud på EU's konkurrenceregler.

Kommissionen har især kig på de klausuler, som e-bogsdistributøren forlanger, at forlagene bag de bøger, Amazon sælger, skal overholde.

I klausulerne står, at forlagene skal informere Amazon, hvis gigantens konkurrenter får tilbudt mere gunstige eller anderledes vilkår end Amazon, der dermed vil sikre sig mindst lige så gode vilkår som alle andre.

EU-Kommissionen frygter, at den slags klausuler begrænser konkurrencen mellem forskellige e-bogsdistributører og dermed også begrænser forbrugernes valgmuligheder. Derfor skal det nu undersøges, om Amazon gør noget forkert efter EU-reglerne.

/ritzau/dpa