Tyskland fejrer 25-året for genforening i en brydningstid

Skrevet af admin

03/10/2015

Mest læste i dag

Tyskland fejrer lørdag, at det er 25 år siden, at det kommunistiske øst og det kapitalistiske vest smeltede sammen og blev genforenet til ét land.

Optakten til markeringen af den historiske dag har de seneste uger og måneder været overskygget af flygtningestrøm og Volkswagen-skandale, som igen har placeret Tyskland centralt i den globale nyhedsstrøm.

Markeret bliver den dog, genforeningen.

I år finder den største officielle fejring sted i finanscentrummet Frankfurt, hvor forbundskansler Angela Merkel og præsident Joachim Gauck, der begge voksede op i øst, deltager i diverse ceremonier.

Merkel, der til november har siddet som kansler i ti år, har generelt fået stor opbakning fra tyskerne til hendes imødekommenhed over for flygtninge.

I sin seneste ugentlige podcast minder hun dog de kritiske røster i landet og hendes parti om, at Tyskland tidligere har klaret store udfordringer.

Hun opfordrer tyskerne til at genfinde noget af den optimisme, der greb landet i de berusende måneder mellem Murens fald i 1989 og genforeningen i 1990.

- Den følelse, vi har, når vi står over for en stor opgave, som skal løses, tror jeg ikke, vi har glemt hvordan føles, siger hun.

Genforening er i sagens natur et resultat af tidligere splittelse.

Den tyske splittelse opstod efter Anden Verdenskrig, hvor de sejrende magter inddelte Tyskland i fire sektorer.

Med fremkomsten af Den Kolde Krig byggede de politiske ledere i Østtyskland med støtte fra Sovjetunionen en grænse til de tre vestlige sektorer - inklusive Muren, der delte Berlin i to.

3. oktober 1990 trådte genforeningstraktaten i kraft mindre end ét år efter, at Muren var faldet.

En revolution uden blodsudgydelse var en realitet.

Lige siden har datoen været en national fridag og Tysklands nationaldag.

Men selvom meget er gået godt, er det ikke alle, der er tilfredse med udviklingen. I en meningsmåling for nylig sagde "kun" to tredjedele, at genforeningen var den rigtige beslutning.

Cirka tre fjerdedele - flere i øst end i vest - siger, at der stadig er "store forskelle" mellem de to dele af landet.

På trods af forskellene, der også dækker over arbejdsløshed og sociale forhold, bliver årsdagen fejret i stor stil lørdag.

Weekenden igennem er der officielle festligheder i Frankfurt, hvor musik, fyrværkeri og kunst vil fylde bybilledet.

25 broer over floden Main vil blandt andet blive oplyst af forskellige kunstinstallationer.

Lørdag er der også en stor markering i Berlin, hvor asfalten omkring Brandenburger Tor - symbolet på den tyske genforening - lægger asfalt til gadefest.

/ritzau/AFP