Tyskland: Flygtninge er større udfordring end genforening

Skrevet af admin

03/10/2015
Det kom bag på hele verden, da Berlinmuren faldt den 9. november 1989. Blandt de få, der længe havde troet, at det ville ske, var Ronald Reagan, som tidligere samme år var fratrådt som amerikansk præsident. - Jeg vidste ikke, hvornår det ville ske, men jeg er nødt til at slå fast, at jeg er en evig optimist, sagde Reagan i et tv-interview, da hele verden fulgte glædesscenerne ved de åbne grænseovergange i Berlin. To år tidligere havde Reagan i en tale foran Muren ved Brandenburger Tor udfordret sovjetledere

Mest læste i dag

Nutidens flygtningekrise er en større udfordring end den tyske genforening for 25 år siden.

Det siger Tysklands politiske ledere lørdag, hvor det er 25-års-dagen for, at det kommunistiske øst og det kapitalistiske vest smeltede sammen og blev genforenet til ét land.

Forbundskansler Angela Merkel og den tyske præsident, Joachim Gauck, der begge voksede op i Østtyskland, deltog i diverse ceremonier ved den største officielle fejring i finanscentrummet Frankfurt.

Sloganet for fejringen var "At overkomme grænser".

I sin tale til de forsamlede fokuserede præsident Gauck på flygtningekrisen og opfordrede tyskerne til at udvise den samme vilje til at lade tingene lykkes, som de gjorde i kølvandet på Berlinmurens fald og genforeningen af Øst- og Vesttyskland.

Han opfordrer tyskerne til at være tålmodige og siger, at det for flygtningene vil tage tid at blive vant til nye omgivelser, hvor "noget af det velkendte er forsvundet".

Samtidig skal de nytilkomne vænne sig til et samfund, der nogle gange er anderledes end de normer, de kender.

- Som i 1990 står vi over for en udfordring, der vil optage os i generationer. Men i modsætning til dengang er der nu noget der skal vokse sammen, som indtil nu ikke har hørt sammen, siger han.

Præsidenten opfordrer samtidig flygtningene til at gøre en indsats for at blive integreret i Tyskland, som har budt flygtningene velkommen, men også har understreget de tyske værdier, samfundet er bygget på - blandt andet ved at oversætte dele af landets forfatning til arabisk.

- I dag fejrer vi det mod og selvtillid, vi havde i den tid. Lad os bruge dette minde som en bro, lød opfordringen fra Gauck.

- I 1990 stillede vi også det legitime spørgsmål: Kan vi overkomme denne udfordring, sagde han.

- Heller ikke dengang var der noget eksempel fra historien at følge. Og ikke desto mindre tog millioner af mennesker opgaven med genforening på sig og gjorde Tyskland til et land, der var mere end summen af sine dele, sagde præsidenten.

Merkel, der til november har siddet som kansler i ti år, har generelt fået stor opbakning fra tyskerne til sin imødekommenhed over for flygtninge.

Tusindvis af frivillige har med åbne arme og talrige donationer af mad, tøj og andre fornødenheder taget imod de mange flygtninge, der er kommet til Tyskland, og det har fået Merkel til at erklære, at hun er "stolt af sit land".

Hun betegner flygtningekrisen som en skelsættende prøve for EU.

- 25 år senere står vi med store udfordringer i flygtningespørgsmålet, siger hun til journalister i Frankfurt.

- Også i dag vil vi tyskere ikke kunne løse problemet selv, men sammen med Europa, med en retfærdig fordeling af byrden, og sammen med resten af verden, siger Merkel.

Tidligere på dagen sagde kansleren i sin ugentlige podcast, at Tyskland tidligere har klaret store udfordringer.

Hun opfordrer tyskerne til at genfinde noget af den optimisme, der greb landet i de berusende måneder mellem Murens fald i 1989 og genforeningen i 1990.

/ritzau/AFP