Tyskland kan afhøre Snowden i Moskva

Skrevet af admin

02/11/2013

Dagens topnyheder

Repræsentanter for Tyskland kan, hvis de ønsker det, rejse til Rusland for at udspørge den afhoppede efterretningsmand Edward Snowden. Den russiske regering vil ikke stille sig i vejen.

Det siger præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, til avisen Kommersant.

- Han befinder sig på russisk jord, han har fået midlertidigt asyl og er derfor fri til at mødes med, hvem han vil. Vi kan ikke forhindre ham i det, udtaler Peskov.

Han minder om, at amerikaneren som en betingelse for sit asyl i Rusland ikke må foretage sig noget, der skader USA.

Den nylige afsløring af, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA formentlig har aflyttet forbundskansler Angela Merkel mobiltelefon, har vakt stor opstandelse i Tyskland.

Oppositionspartierne - det socialdemokratiske SPD, De Grønne og venstrepartiet Die Linke - vil give politisk asyl i Tyskland til Snowden eller som mindstemål give ham frit lejde til at vidne i landet.

Forbundsregeringen anser det dog for usandsynligt, at Snowden kommer til Tyskland. Men den lader forstå, at man er interesseret i at høre Snowdens forklaring.

Snowdens russiske advokat understreger på ny, at den 30-årige amerikaner ikke kan forlade Rusland uden at sætte sin ret til asyl i landet over styr.

Men hvis Tyskland vil give ham opholdstilladelse, "så ville det være et helt andet spørgsmål", forklarer advokaten.

Forbundsdagsmedlemmet Hans-Christian Ströbele fra partiet De Grønne, der tidligere på ugen besøgte Snowden i Moskva, fortalte fredag tv-stationen ARD, at Snowden kan fortælle meget mere om NSA's aflytninger i Tyskland.

- Han kan skildre sammenhænge, som vi ikke kender noget til eller ikke ønsker at kende noget til, forklarede han.

Han ved "meget mere" end det, der står at læse i de offentliggjorte dokumenter om aflytning i Tyskland, sagde Ströbele, der er tidligere forsvarsadvokat.

Avisen Rheinische Post citerer lørdag tyske regeringskilder for at sige, at en aftale mellem Tyskland og USA, der skal begrænse den gensidige udspionering, kan være på plads inden jul.

Merkel-rådgivere var i denne uge i Washington for at forhandle om sådan en aftale.

/ritzau/dpa