Tyskland og Frankrig: Briterne må forlade EU hurtigt

Skrevet af admin

27/06/2016

Dagens topnyheder

Frankrigs finansminister, Michel Sapin, siger, at der ikke er forskel på den tyske og den franske holdning til, hvordan Storbritannien skal forlade EU - begge lande mener, at det bør ske hurtigt.

- Frankrig siger ligesom Tyskland, at Storbritannien har stemt for brexit. Det bør implementeres hurtigt. Vi kan ikke forblive i en usikker og uklar situation, siger Sapin til fransk tv ifølge Reuters.

BBC skriver, at forbundskansler Angela Merkel og præsident François Hollande har sagt, at de er "fuldstændig enige" om, hvordan de vil håndtere krisen efter den britiske beslutning om at træde ud af Den Europæiske Union.

Hollande, der mandag mødes med Merkel i Berlin, har advaret om, at uenighed vil indebære risikoen for splittelser, stridigheder og vrede opgør.

Der var søndag tegn på forskellige opfattelser i Berlin og Paris, da Merkels stabschef udtalte, at politikerne i London bør have en chance for at kunne tænke om igen med hensyn til følgerne af en udtræden af EU.

- Politikere i London bør have en mulighed for at genoverveje konsekvenserne af en udtræden, sagde Merkels stabschef, Peter Altmaier.

- Jeg mener, at de skal genoverveje selve følgerne - ikke brexit i sig selv, tilføjede Altmaier, som understregede, at det vil være en vanskelig lavine af problemer, hvis briterne gennemfører et brexit.

Merkel forsøgte i weekenden selv at mindske presset på briterne fra Paris, Bruxelles og Berlin ved at signalere, at der ikke er nogen grund til at handle hurtigt efter den britiske EU-folkeafstemning.

Mange iagttagere har ellers advaret om, at tøven vil styrke populismen i andre medlemslande, hvor euroskeptikere har hilst udfaldet af den britiske folkeafstemning velkomment. Dette har skabt frygt for en dominoeffekt i EU efter briternes afstemning.

- Helt ærligt så bør det ikke tage evigheder, det er rigtigt, men jeg vil ikke kæmpe for en kort tidsramme, sagde forbundskansleren i weekenden.

Hun understregede, at forhandlingerne må finde sted i en "god og forretningsmæssig stemning. Storbritannien vil forblive en nær partner, som vi er økonomisk knyttet til."

/ritzau/Reuters