Tyskland skærper loven om voldtægt: Et nej er et nej

Et lovforslag om at udvide definitionen på voldtægt er enstemmigt vedtaget i det tyske parlament. "Et nej betyder nej" er loven døbt af medierne.

Med den nye lov skal voldtægt i fremtiden blandt andet også omfatte befamling og seksuelle handlinger, som går imod en persons vilje.

Den hidtidige lovgivning har kun anset det for voldtægt, hvis man fysisk har sat sig til modværge over for seksuelle handlinger.

Forbundskansler Angela Merkels regering godkendte lovforslaget i marts efter de stærkt omtalte overgreb nytårsnat i Köln, hvor flere end 1000 kvinder anmeldte seksuelle overfald fra befamlinger til voldtægt og røverier.

Det var i stor udstrækning arabiske og nordafrikanske mænd, der blev beskyldt for overgrebene.

Der var stående bifald, da de tyske lovgivere omkring middagstid stemte den nye lov igennem.

Justitsminister Heiko Maas erkendte inden afstemningen, at der i tysk lov var "uacceptable huller" til beskyttelse mod seksuelle overgreb.

Reformen betyder nu, at ethvert seksuelt overfald kan bruges imod en ansøger i en immigrations- eller asylhøring.

Den opgraderer også befamling til en seksualforbrydelse med op til to års fængsel eller en bøde.

Det bliver tillige ulovligt at være en del af en gruppe, der begår overfald i en menneskemængde, frem for at kræve bevis for at en bestemt person har angrebet et offer.

Nyhedsbureauet dpa skriver, at der hvert år rapporteres 8000 voldtægter, men at kun en ud af ti anmelder forbrydelsen. Derudover fører kun en ud af ti voldtægtssager til dom.

I 2011 underskrev Tyskland en konvention under Europarådet, der skal forebygge og bekæmpe vold imod kvinder. Den kræver, at seksuelle handlinger, hvor offeret siger nej, gøres strafbare.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip