Tyskland støtter G20-erklæring om Syrien

Tyskland vil underskrive en erklæring fra G20-gruppen, der støttes af 10 nationer, og som opfordrer til en stærk international reaktion på Syriens påståede brug af kemiske våben, siger den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle.

- Efter at vi har set EU's fremragende og meget kloge holdning, så besluttede forbundskansler Angela Merkel og jeg selv, at vi nu støtter G20-erklæringen, siger den tyske udenrigsminister lørdag efter EU's udenrigsministermøde i Vilnius.

EU's udenrigsministre opfordrer lørdag i en fælles erklæring til en stærk international reaktion, men taler ikke om støtte til militære angreb. Og de er enige om at konstatere, at der fandt et angreb med kemiske våben sted den 21. august i Damaskus.

EU-landene er samtidig enige om at afvente en rapport fra FN's våbeninspektører før eventuel aktion i Syrien, og dermed er forbundsregeringen i Berlin nu klar til at støtte erklæringen fra G20-topmødet, som sluttede fredag.

Tyskland og Frankrig har hidtil set forskelligt på betydningen af FN-inspektørernes rapport om det kemiske våbenangreb i Damaskus.

Franskmændene mente ikke, at rapporten var af afgørende betydning, da der allerede foreligger tilstrækkeligt med bevismateriale.

Tyskland siger, at rapporten er vigtig og vil afvente den, og på G20-topmødet lovede den franske præsident, François Hollande, fredag at vente med en militær aktion, indtil rapporten foreligger.

Flere landes ministre udtrykte fredag frustration over, at FN's våbeninspektører endnu lader vente på sig. Ikke mindst fordi våbeninspektørerne alene har mandat til at sige, om der fandt et angreb sted, men ikke, hvem der stod bag.

Erklæringen fra G20-topmødet i Skt Petersborg blev fredag underskrevet af 10 lande - deriblandt USA, Storbritannien, Frankrig, Italien og Spanien.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip