Tyskland til Saudi: Drop støtte til radikale islamister

Socialdemokraten Sigmar Gabriel, som er vicekansler i Tyskland, opfordrer den saudiarabiske ledelse til at indstille støtten til radikale islamister.

Opfordringen kommer, samtidig med at der blandt flere parlamentarikere i den tyske forbundshovedstad, Berlin, er voksende bekymring for saudiarabisk finansiering af radikale moskeer.

- Vi har brug for Saudi-Arabien til at løse regionale konflikter, siger Sigmar Gabriel til avisen Bild am Sonntag.

- Men samtidig må vi gøre det klart, at det er slut med at se den anden vej. Saudi-Arabien finansierer wahabi-moskeer verden over. I Tyskland kommer mange farlige islamister fra disse samfund, siger vicekansleren.

Saudi-Arabien følger den dybt fundamentalistiske wahabisme-tolkning af islam.

I Saudi-Arabien har myndighederne slået ned på jihadister og på pengestrømmen til militante. Men flere militante grupper, herunder Islamisk stat (IS) og al-Qaeda, følger en ekstrem salafistisk islam-tolkning, som har sit afsæt i wahabisme.

BND, den tyske efterretningstjeneste, har i en rapport betegnet den saudiarabiske udenrigspolitik som "impulsiv", og det er ikke umiddelbart faldet i god jord hos regeringen i Berlin.

Saudi-Arabien er også en stor forretningspartner for Tyskland, og det store land i Golfen er endvidere involveret i diplomatiet, der forsøger at standse konflikten i Syrien.

Saudi-Arabiens ambassade i Berlin siger i en erklæring, der er udsendt efter vicekansler Gabriels kritik, at Saudi-Arabien er interesseret i at imødegå radikalisering af unge.

Samtidig henviser ambassaden til en tidligere erklæring, hvori den afviser, at den ønsker at bygge 200 moskeer i Tyskland.

- Vi er ligesom Tyskland også en del af koalitionen mod Islamisk Stat, og vi kæmper side om side mod terror, hedder det.

De tyske myndigheder er i stigende grad bekymrede for, at der kan ske et terrorangreb i Tyskland i stil med det, der ramte den franske hovedstad, Paris, 13. november.

Her blev 130 mennesker dræbt ved attentater, som Islamisk Stat har taget skylden for.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip