Tyttebær: Det oversete superbær

Tyttebær er et bær, der for mange er røget i glemmebogen. Det bliver brugt i madlavningen, men har slet ikke fået ligeså meget opmærksomhed, som blandt andet blåbær og acaibær har fået de senere år. Ifølge Lovisa Heyman, Ph.d. forsker i Medicinsk Videnskab, er det fordi, det er et bær, få mennesker i verden kender til.

- Det er nok fordi, tyttebær hovedsageligt bliver spist i Skandinavien. På internationale konferencer er jeg nødt til at forklare, hvad det er, og vise dem, forklarer Lovisa Heyman.

Det er lækkert, supersundt og let at lave.

Se opskriften på en smoothie med bær på madogbolig.dk

Kåret som det nye supermad

Tyttebærret har været under luppen hos forskere ved Lunds Universitet i Sverige, og undersøgelser har vist, at bærret kan forebygge vægtstigning hos mennesker, der spiser for fed mad. Det lille bær har vist sig at have mange sundhedsmæssige fordele – blandt andet hjælper de til både lavere kolesterol og blodsukker.

Selvom bærret er kaldt supermad og har en god effekt på overvægt, bør du ifølge Lovisa Heyman være opmærksom på, hvad du spiser.

- Undersøgelsens resultat betyder ikke, at du bare kan spise, hvad du vil, så længe du spiser tyttebær. Vi ønsker at finde ud af, om tyttebær bør være en fast del af kostplanen for at bekæmpe fedme, siger Lovisa Heyman.

Lidt lækkert til weekenden? Få opskriften på en lækker brownie tilsat bær på magasinetmad.dk

Forskerne gør i den forbindelse opmærksom på, at det ikke er godt at spise for store mængder syltetøj med tyttebær i. Kogte bær kan påvirke næringsindholdet, og derudover indeholder marmelade meget sukker.

Af Line Sølvhøj Johansson, Mad & Bolig/Newsdesk, Aller Media.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip