Tyve stjæler for millioner i landets kirker

Skrevet af admin

14/12/2013

Dagens topnyheder

En havetraktor, en Arne Jacobsen-stol, en udendørs PH-lampe og en 200 år gammel kirkebøsse er blandt de tyvekoster, der siden 2007 er blevet taget fra den danske folkekirke, skriver Kristeligt Dagblad.

I alt er der blevet erstattet for cirka 76 millioner kroner som følge af indbrud i kirker, sognegårde og på kirkegårde i løbet af de seneste seks år.

Det viser årsrapporter fra Fællesfonden, der er folkekirkens fælleskasse, og forsikringsmæglervirksomheden Marsh, der har behandlet folkekirkens forsikringssager.

Tallet er foruroligende højt, mener formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Inge Lise Pedersen.

- Jeg synes, det er alt for meget, og det er frygteligt ærgerligt. Man kan spørge, om man er omhyggelig nok med at låse det inde, man har.

- Det er menighedsrådene, der står med ansvaret i de her sager. Og der er indimellem nogen, der tror, at de bor i sikre områder, men det er altså ofte ikke tilfældet, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Hun påpeger, at man flere gange har vendt problematikken i foreningens medlemsblad.

- Det, vi kan gøre, er at gøre folk opmærksomme på, at det er værdifulde ting, kirkerne har med at gøre. Nu har vi jo også lige fået nye menighedsråd, så nu er vi igen ude at fortælle vores medlemmer, at de skal være oppe på stikkerne, siger Inge Lise Pedersen.

Der findes ikke eksakte opgørelser over, hvad der bliver stjålet. I Kirkeministeriet har man dog indtryk af, at det som oftest drejer sig om opbrudte værktøjsskure på kirkegårde, hvor der bliver stjålet haveredskaber.

- Det er dyrt værktøj og dyre maskiner, der står i aflåste graverskure på kirkegårde, og det er jo attraktivt for tyvene, siger kontorchef Klaus Kerrn-Jespersen til Kristeligt Dagblad.

- Mange kirkegårde ligger relativt isoleret, så i mange tilfælde er der lang responstid fra politiet, hvis man har en elektronisk alarm, fortsætter han.

Han oplever dog ikke de 76 millioner kroner over den seks år lange periode som værende problematisk højt.

/ritzau/