Tyve ville stjæle Sigmund Freuds aske i London

Tyve forsøgte at stjæle Sigmund Freuds aske i et krematorium i London, oplyser det britiske politi.

- Tyvene forvoldte alvorlige skader på en 2400 år gammel urne, som indeholder asken af Sigmund Freud og hans kone, oplyser politiet i London onsdag.

Det britiske politi har opfordret offentligheden til at hjælpe med at få anholdt de "skruppelløse" personer, som stod bag forsøget på at stjæle urnen, som er fra det fjerde århundrede før vor tidsregning.

Tyveriforsøget skete omkring nytår.

- Det er en uerstattelig urne med stor historisk betydning, og det er næsten ikke til at tro, at nogen kom for at stjæle den, når de vidste at den indeholdt de jordiske rester af en person, siger Daniel Chandler fra Londons politi.

Freud døde i september 1939 og hans aske blev placeret i en urne i Galders Green Krematorium nær hans hjem i den britiske hovedstad. Hans hustru, Martha Freuds, aske blev tilføjet i 1951.

Psykoanalytikeren prinsesse Marie Bonaparte havde foræret urnen til Freud. Den viser Dionysos, den græske gud for vin og ekstase.

Marie Bonaparte var relateret til Napoleon og gift med kong Georg, der var konge af Grækenland og prins af Danmark.

Hun hjalp med at udbrede Freuds idéer og hjalp Freud og hans kone og hans datter Anna med at flygte fra Wien til London, da Adolf Hitler annekterede Østrig i 1938.

I London boede familien i et hus i den nordlige forstad Hampstead.

- Tyve forsøgte nytårsaftensdag eller nytårsdag at stjæle urnen, som blev stærkt beskadiget, siger politiets talsmand.

Urnen var udstillet, så offentligheden kunne se den, men den er nu i politiets varetægt i forbindelse med efterforskningen, skriver den lokale London-avis Ham & High.

Urnen blev udvalgt til at indeholde Freuds aske i hans private samling, der omfattede over 2000 urner og andre genstande fra oldtidens Egypten, det antikke Grækenland og Romerriget. Genstandene er udstillet i huset i Hampstead, der i dag hedder Freud Museum.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip