Tyvene har bremset jagten på cykler

Enten er der blevet længere mellem cykeltyvene, eller så er de mindre aktive. Måske er danskerne bare blevet bedre til at låse cyklen.

De seneste tyve år har der faktisk ikke været så få cykeltyverier, som tilfældet er i år.

I første halvår af 2015 har politiet modtaget knap 25.500 anmeldelser om tyveri og brugstyveri af cykler, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er et fald på cirka 3000 stjålne cykler i forhold til samme periode af 2014.

Og for tyve år siden - i første halvdel af 1995 - blev der stjålet 57.790 cykler. Det er flere end dobbelt så mange tyverier sammenlignet med i år.

- Det er glædeligt, men jeg mener stadig, at der sker for mange cykeltyverier, siger formanden for Cyklistforbundet, Jette Gotsche.

- Når en cykel bliver stjålet, betyder det ofte, at offerets hverdag bliver voldsomt påvirket. Pludselig hænger logistikken ikke sammen, siger hun.

Ud af de anmeldelser om cykeltyverier, der trods alt er, er det de færreste, der leder politiet frem til gerningsmanden.

Sidste år blev der således blot rejst én sigtelse for hver 100 stjålne cykler.

- Det er frygteligt ærgerligt, siger Jette Gotsche.

- Jeg kan godt se, at cykeltyveri ikke er så alvorligt som andre typer kriminalitet. Men det betyder meget for den enkelte, der bliver udsat for det, siger hun.

Hun mener, at flere cyklende politibetjente kunne medvirke til, at flere cykeltyve bliver opdaget, og at færre cykler bliver forsøgt stjålet.

Når tyvene slår til, er de i dag mere målrettede end tidligere, lyder det fra forsikringsselskabet Tryg, som har set på, hvilke typer cykler der bliver stjålet.

- Der er sket et generelt fald i antal af cykeltyverier, mens antallet af tyverier af dyre mountainbikes og racercykler er steget, siger Kasper Riis, kommunikationschef i Tryg.

- Så det viser, at tyvene går ganske målrettet mod de avancerede og dyre cykler. Der er et tydeligt mønster, siger han.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd har ni ud af 10 danskere en cykel, og der sælges cirka en halv million cykler om året.

/ritzau/

Dagens Gossip