Uber-chauffører skal betale bøder for at fragte passagerer

Skrevet af admin

08/07/2016

Dagens topnyheder

Seks Uber-chauffører er blevet idømt bøder på mellem 2000 og 6000 kroner for at overtræde taxaloven. Det meddeler Københavns Byret.

Det er første gang, at en domstol tager stilling i striden mellem Uber og taxibranchen, som har verseret, siden Uber kom til Danmark i 2014.

Spørgsmålet har været, om Uber driver samkørsel eller taxikørsel. Københavns Byret mener, at det sidste er tilfældet.

Brugeren betaler ni kroner per kilometer, 2,5 kroner per minut og et basisgebyr på 20 kroner. Desuden hæves priserne i belastede perioder.

De beløber overstiger klart den direkte omkostning ved at køre, mener Københavns Byret, der derfor har vurderet, at der ikke er tale om samkørsel.

Tre chauffører er blevet idømt bøder på 2000 kroner, en på 3000, en på 3500 og en enkelt på 6000 kroner. De er blevet dømt for at køre taxikørsel uden tilladelse i en bil, der ikke er godkendt til taxikørsel.

Dommer og domsmænd var enige om dommen. Bøderne er blevet fastlagt efter en konkret vurdering af de forhold, chaufførerne er blevet kendt skyldige i og chaufførernes økonomi. De seks chauffører er mænd på mellem 21 og 52 år.

Sagerne er blevet fulgt med stor interesse af medier, fagbevægelse og i særdeleshed af taxibranchen, som anklager Uber for at stjæle dens kunder.

Taxibranchen hævder, at Uber ikke overholder retningslinjerne for fair konkurrence, fordi Uber-chaufførerne ikke er underlagt samme regulering såsom forsikring, registrering til erhvervskørsel og andre lovpligtige udgifter.

Uber påstår derimod, at der er tale om en samkørselsordning, hvor private bilejere stiller sig til rådighed og kan hyres til en tur, hvor chauffør og passagerer efterfølgende deler omkostningerne.

Selve selskabet blev meldt til politiet af Trafikstyrelsen, kun to timer efter at det kom til Danmark. Den sag venter dog på en afgørelse fra EU-Domstolen.

Uber har 200.000 registrerede brugere i Danmark. Ifølge Uber er omkring 1000 chauffører aktive hver uge, men antallet af registrerede chauffører er 2000.

Københavns Politi havde tidligere på ugen i alt sigtet 46 Uber-chauffører for overtrædelse af taxiloven. De vil nu blive tiltalt for at overtræde taxiloven, meddeler anklagemyndigheden.

Flere af chaufførerne har anket dommen.

/ritzau/