Uber-sager har særlig offentlig interesse og skal for en domsmandsret

Skrevet af admin

26/04/2016

Dagens topnyheder

Dommeren i sagerne mod seks Uber-chauffører besluttede tirsdag i Københavns Byret, at sagen skal køres som en domsmandssag.

- Jeg har besluttet, at der skal medvirke domsmænd, og det har jeg på grund af den offentlige debat, der har været i sagen, siger dommeren.

Dermed får forsvarerne i sagen medhold i deres begæring, som blev behandlet ved retsmødets start.

- Det er således, at det fremgår af retsplejeloven, at hvis der i sagen fremgår særlig offentlig interesse, så burde der medvirke domsmænd i sagen, siger forsvarer Betina Hald Engmark i Københavns Byret.

- Det her er en sag, der er så essentiel og afgørende, at vi er nødt til at få domsmænds vurdering.

Det er retsplejelovens paragraf 686 stykke 2, som forsvarerne henviser til. Den siger, at domsmænd kan medvirke ved sager af "særlig offentlig interesse", da det så er mest hensigtsmæssigt, at det ikke er en enkelt person, der afgør sagen.

Sagerne er blevet flyttet til Københavns Byrets store retssal 60, som er fyldt med tilhørere og journalister. Flere gik forgæves, da der ikke var plads til flere i retslokalet.

- Vi kan jo bare kigge på menneskemængden, der er til stede i dag og konkludere, at denne sag vist er af særlig offentlig interesse, siger forsvarsadvokaten.

Tiltalerne i sagerne lyder, at de tiltalte ikke havde den nødvendige uddannelse, ligesom bilerne ikke var indregistreret til erhvervsmæssig persontransport.

Uber-chaufførerne mener ikke selv, at der er tale om taxakørsel. De mener, at det er samkørsel, og at det derfor er fuldt lovligt at være chauffør i en Uber-bil.

Sagen vil formodentligt fortsætte senere tirsdag.

/ritzau/