Ubers fremtid i Danmark afgøres først efter chaufførdomme

Skrevet af admin

08/07/2016
Uber

Dagens topnyheder

Nok blev seks chauffører fredag dømt ved Københavns Byret for at bryde taxiloven, fordi de har kørt for kørselstjenesten Uber.

Men det er endnu uvist, om selve selskabet er ulovligt i Danmark.

Først når landsretten har afgjort mindst én sag mod en Uber-chauffør, kan anklagemyndigheden tage stilling til, om Uber lovligt kan køre med betalende passagerer på danske veje.

Det forklarer chefanklager ved Københavns Politi Karin Thostrup.

- Sagen mod selskabet Uber afventer, at der foreligger endelig dom i sagen mod chaufførerne. Jeg har forstået, at nogle af de dømte ønsker deres afgørelse fra byretten indbragt for landsretten.

- Og når landsrettens afgørelse foreligger, vil vi tage stilling til tiltalespørgsmålet mod Uber selv. Dybest set er det, når der foreligger en afgørelse i sagen mod den første chauffør, siger Karin Thostrup.

Københavns Politi har sigtet 46 Uber-chauffører for ulovlig kørsel. Heriblandt er de seks, der fredag blev dømt. De blev idømt bøder på mellem 2000 og 6000 kroner.

Der er endnu ikke rejst tiltale mod selve Uber. Selskabet blev allerede politianmeldt i 2014 af Trafikstyrelsen, få timer efter at selskabet startede sin drift i Danmark.

EU-Kommissionen er i øjeblikket ved at granske hele det europæiske marked for taxier og andre former for hyrevogne. Samtidig har Spanien som led i behandlingen af en national Uber-sag spurgt EU-Domstolen, hvordan kørselstjenesten vurderes i EU-retten.

EU-sagerne bliver taget med i den danske anklagemyndigheds overvejelser, når sagen mod Uber i Danmark skal vurderes. Men det er ikke dem, man venter på, forklarer chefanklager Karin Thostrup.

- Vi ser på det hele. Men lige nu er beskeden: Vi vurderer ikke sagen, med alt hvad det indebærer, før der ligger en endelig dom mod chaufførerne, siger hun.

Og EU-Domstolen skal ikke tage stilling til, om Uber er lovlig på dansk grund, lyder det.

- Sagen afventer ikke nogen forelæggelse for EU-Domstolen.

- Vi har en selvstændig taxilovgivning i Danmark. Sagen mod Uber skal vurderes efter den danske taxilovgivning, siger Karin Thostrup.

/ritzau/