Udbredt glæde i rød blok over farvel til skifergas

Skrevet af admin

17/08/2015

Dagens topnyheder

Udvindingen af skifergas har været omstridt, og derfor vækker det nu glæde blandt en række politikere, at franske Total dropper prøveboringerne efter gassen i Nordjylland, fordi den lave forekomst gjorde, at projektet ikke var rentabelt.

Mange lokale borgere har været bekymret for, om det ville få en negativ betydning for miljøet, hvis man begyndte at udvinde skifergas.

Energiordfører for De Radikale, Andreas Steenberg, slår et slag for, at Danmark bør satse på en grøn omstilling.

- Det er en glædelig, grøn nyhed. Vi skal satse på vedvarende energi og ikke den slags energikilder. Man skal ikke give tilladelse til nye boringer, siger Andreas Steenberg.

Socialdemokraterne har undervejs håbet på, at skifergassen kunne vise sig at blive et positivt indspark i den danske økonomi, men fokus har samtidig været på, at det skulle gøres under hensyn til miljøet, lyder det.

- Vi sagde, at vi ikke ville træffe konklusioner på forhånd, vi ville gerne se, om der var forekomster, før vi vidste, hvad vi lukkede ned for. Det skulle kunne gøres 100 procent forsvarligt for miljøet.

- Jeg er glad for at få usikkerheden af vejen, vi har fulgt sagen meget nøje. Det er en afklaring for rigtig mange mennesker, siger energiordfører for Socialdemokraterne, Jens Joel.

Det franske energiselskab Total havde desuden tilladelse til at prøvebore efter skifergas i Nordsjælland, men valgte at droppe boringerne, fordi forekomsten ligeledes var for lav.

- En fantastisk, god nyhed. Total stopper boringerne efter skifergas i Nordjylland! Ikke mere skifergas i Danmark.

- Og heller ikke i fremtiden og derfor skal vi sikre, at tilladelserne skal være præcise og retvisende, så Folketinget kan hindre sådanne tilladelser, skriver SF-formand Pia Olsen Dyhr på Facebook.

Og den udlægning er Alternativets formand, Uffe Elbæk, enig i.

- Dagens absolut bedste nyhed. Så skal vi bare have et nationalt stop for skifergas, skriver han på Facebook.

Fra ministerens side er der dog både glæde og skuffelse at spore.

Glad er ministeren på de kritiske nordjyders vegne, og ærgerlig på statskassens vegne, som nu tilsyneladende går glip af et potentielt gaseventyr.

- Jeg er meget glad for, at befolkningen i Dybvad nu har fået en afklaring. De har levet med en stor uvished omkring boringen og har haft brug for en afklaring, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

/ritzau/