Udbredt tarmsygdom er arvelig

Den tarmsygdom, der koster flest hospitalsindlæggelser herhjemme, og som flest danskerne lider af, skyldes ikke som hidtil antaget kost og alder, men er i høj grad arvelig. Det viser nye danske forskningsresultater.

Omkring 30-50 procent af den voksne befolkning i vestlige lande som Danmark lider af udposninger på tyktarmen, også kaldet divertikler.

Risikoen for at få dem vokser markant med alderen. Langt de fleste har ingen symptomer. Men hos 15-25 procent kan udposningerne give komplikationer i form af forstoppelse, mavesmerter, blødninger fra tarmen og betændelse.

Omkring 4000 danskere indlægges hvert år med alvorligere grader af sygdommen. I de værste tilfælde kan sygdommen blive livstruende og kræver, at en del af tyktarmen opereres bort.

Undersøgelsen af mere end 140.000 danske patienter dokumenterer nu, at mens man hidtil primært har tilskrevet sygdommen fiberfattig kost, overvægt, for lidt motion og høj alder, så spiller generne ind i stor grad.

- Vi ser en klar overvægt af sygdommen hos tvillinger og andre søskende, siger professor Henrik Toft Sørensen, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Sygdommen bliver alvorlig for de patienter, hvor udposningerne giver betændelse, der kræver behandling med antibiotika. I de alvorligste tilfælde, hvor der går der hul på tarmen, er operation nødvendig.

- Med viden om, at arvelighed også spiller ind, kan vi måske i fremtiden blive bedre til at forebygge sygdommen, så færre får de smertefulde komplikationer, siger Henrik Toft Sørensen.

Håbet er at større bedre forebyggelse på sigt kan spare sundhedsvæsnet for mange udgifter på grund af det store og støt stigende antal patienter, der i dag behandles for sygdommen. Dobbelt så mange får i dag sygdommen konstateret i forhold til i 1995.

/ritzau/

Udposninger på tyktarmen, som rammer mange danskere, skyldes i langt højere grad end hidtil troet generne fremfor kost og alder, viser ny forskning.

 

Dagens Gossip