Uddannelse for viderekomne

Fremskrivningen viser, hvordan den danske befolknings uddannelsesniveau matcher arbejdsmarkedets efterspørgsel i 2020, hvor der vil være godt 130.000 for få uddannede til at leve op til arbejdsmarkedets efterspørgsel. Det gælder personer med lange kandidatuddannelser, mellemlange professionsbachelorer og faglærte. Omvendt vil 140.000 ufaglærte være tilovers på arbejdsmarkedet. Udviklingen skal tages alvorligt, for det vil sætte velfærdssystemet under pres, påpeger økonomiprofessor Torben M. Andersen.

»Hvis vi har en stor gruppe, der ikke kommer i arbejde, fordi de ikke har de rette kvalifikationer, vil det påvirke beskæftigelsesniveauet. Det har stor betydning for holdbarheden i de offentlige finanser,« siger han.

Ubalancen vil presse den vækst, der skal sikre velfærdssamfundet, vurderer økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen. Han sætter spørgsmålstegn ved realismen i regeringens vækstplan, hvor 150.000 nye arbejdspladser ventes skabt frem mod 2020.

»Uden et bedre match på arbejdsmarkedet er vækstplanens forudsigelser om, hvor mange job der kommer frem mod 2020, ikke ret meget værd. Der er behov for tiltag, som sikrer, at danskerne tager de uddannelser, der bliver brug for i fremtiden,« siger han.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) erkender alvoren.

»Det bekymrer mig i særdeleshed, fordi vi kan tage nok så mange tiltag for at understøtte væksten, men hvis ikke vi kan levere den arbejdskraft, der er brug for, flytter arbejdspladserne,« siger han.

Dagens Gossip