Uddannelser skal have fat i unge fra hjem uden klaver

Skrevet af admin

23/06/2014

Dagens topnyheder

Alle unge mennesker skal have mulighed for at udvikle og udfolde deres talenter, uanset hvor i landet de bor, og hvilke uddannelsestraditioner deres familie har.

Det fastslår uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R), som nu vil forpligte landets videregående uddannelser til at bryde de sociale mønstre ved at tiltrække unge mennesker fra alle egne af landet.

- Vi skal have flere med på alle niveauer. Der er fri og lige adgang til uddannelse i Danmark, men vi har ikke været i stand til at bryde den sociale arv. Det er ikke godt nok, og det skal der gøres noget ved, siger hun.

Undersøgelser viser, at postnummeret har afgørende betydning for, om unge søger ind på en videregående uddannelse eller ej.

Blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, vil 79 procent tage en videregående uddannelse, mens det samme tal for Læsø og Lolland Kommune er på henholdsvis 41 og 53 procent, viser fremskrivninger.

- Og det er faktisk 20 gange mere sandsynligt, at akademikerbørn læser jura og økonomi end børn af ufaglærte, siger Sofie Carsten Nielsen.

De unges evner afhænger dog ikke af, hvor i landet de kommer fra. Derimod siger fremskrivningerne en masse om "tradition og social arv", siger uddannelsesministeren:

- Og samtidig med at vi ikke har brudt den sociale arv, spilder vi talent. Det kan jo ikke passe, at tre gange flere skulle være egnet til en universitetsuddannelse i Gentofte end på Lolland.

Helt konkret vil Sofie Carsten Nielsen styrke mønsterbrydningen ved gøre emnet til et af fem pligtige mål i de udviklingskontrakter, som hun indgår med landets 37 videregående uddannelser.

Et analysearbejde skal nu kortlægge den nuværende sociale profil på de videregående uddannelser, ligesom et mønsterbryderkorps bestående af eksperter og almindelige danskere skal rejse rundt i landet for at indsamle idéer og udvikle konkrete initiativer.

- Vi skal have alle idéer med. Men vi må også lære af dem, som i forvejen gør det godt. På Aalborg Universitet er de eksempelvis rigtig gode til at tiltrække unge med en ikke-akademisk baggrund og få dem igennem på normeret tid med fine resultater, siger Sofie Carsten Nielsen.

/ritzau/