Uddød sommerfugls genopståen i Danmark er en sensation

Skrevet af admin

04/08/2016

Dagens topnyheder

Det vækker stor begejstring hos inspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Morten D.D. Hansen, at den ellers uddøde sommerfugl svalehalen nu er tilbage i Danmark.

Svalehalen har været uddød i Danmark i knap 40 år, men nu er den vendt tilbage. En larve af dagsommerfuglen svalehale er blevet fundet i Hodsager Plantage i Vestjylland, og det er en sensation mener museumsinspektøren.

- Svalehalen er kongen af dagsommerfugle. Der er simpelthen ingen ved siden af svalehalen. Det er chefsommerfuglen, der er kommet hjem, siger Morten D.D. Hansen.

Sommerfuglen blev sidst set yngle i Danmark sidst i halvfjerdserne, hvorefter den forsvandt. Den gang var det også meget populært at fange den ind og sætte den på nål til pynt, fortæller Morten D.D. Hansen.

- Vi håber, at folk lader den være i fred. Men den er så smuk, at folk simpelthen ikke kan holde nallerne væk. Det kunne bare være så vildt, hvis den kunne blive en del af den danske fauna, tilføjer han.

Det er ikke usædvanligt, at svalehaler bliver set i Danmark hvert eneste år, men ifølge museumsinspektøren, er det første gang, siden sommerfuglen blev erklæret uddød, at så stor en bestanddel, er fløjet til Danmark og er begyndt at lægge æg for alvor.

- Så håber vi på at se en stor bestanddel flyve rundt til næste år, når larverne er klar. Det ville være fantastisk, siger Morten D.D. Hansen.

Flere svalehalelarver er siden blevet fundet, og den lysegule svalehale med et vingefang på ti centimeter, er blevet set på vingerne på Amager, Falster og i det nordvestlige Jylland.

/ritzau/