Uden sikkerhedsnet

Graeme McDowell personificerede taberklubbens ludende skuldre, da han fredag aften smed baggen ind i bagagerummet på sin bil for at tage turen væk fra anlægget på vejen med det poetisk klingende og blomsterduftende navn Magnolia Lane. Den nordirske vinder af US Open 2010 var langt fra den eneste. Heller ikke store navne fra det europæiske firmament som Caroline Wozniacki-kæresten Rory McIlroy, Ian Poulter, Luke Donald eller Lee Westwood kunne hamle op med banen i Georgia.

Som weekenden skred frem, var det danske Thorbjørn Olesen, der i stadigt stigende grad maste sig ind i det ufravigelige fokus på Tiger Woods, den skødesløst effektive argentinske veteran Angel Cabrera og den australske vinder Adam Scott.

Den 23-årige dansker nåede som Scott at skrive national historie på en sjetteplads og tillige være bedste europæer. Bedste danske placering siden Thomas Bjørn i 2002 sluttede på en delt 18. plads og mere end rigeligt til at stemple sig ind som en fremtidens mand.

Det er et ret sigende udtryk for Olesens ambitionsniveau og procesorienterede måde at gribe spillet an på, at han i klubhuset gjorde boet op uden at stirre sig blind på resultatet i sig selv.

»At jeg spillede godt var en bonus. Jeg har slået stærkt ud, ramt boldene fint og puttet godt en del gange også de seneste dage,« konstaterede den danske kommet over for Sky Sport.

Helt godt var Olesens spil ikke. Og i efterdønningerne af den fornemme præstation er det uundgåeligt at tænke tilbage den fatale førstedag, hvor Værløse-spilleren kom rundt i 78 slag.

Olesen har indre ro

Omvendt er det udtryk for både modenhed, konstans og klasse at kunne rejse sig og nærmest brænde banen af for resten af skillingerne.

Ifølge Flemming Astrup, der er manden bag ECCO Tour og som har kendt Thorbjørn Olesen, siden han var en opvakt teenager, er karaktertrækket kendetegnende.

»Thorbjørn har en høj grad af indre ro og påvirkninger udefra preller af på ham. Han er så uimponeret af det hele, men har samtidig så stor respekt for de andre spillere og den opgave, han står overfor, at han formår at holde fokus,« siger Astrup til Berlingske.

Helt centralt i Olesens golf-opdragelse står pro-træneren Lars Nysøe. Han så talentet hos den 10-årige Olesen, som to år senere blev klubmester i Værløse Golfklub. Hos de voksne, altså.

»Selvfølgelig har Thorbjørn talent. Men Lars Nysøe var manden, der tog ham alle de rigtige steder hen på de rigtige tidspunkter,« understreger Astrup.

Selv erkender Olesen, at de »rigtige steder« ikke nødvendigvis har været golfbaner og driving ranges. Der har været plads til et sundt fjumrende teenageoprør. Ikke vendt mod golf som sådan, men med et behørigt lyt til hormonernes rasen og kødets lyst.

»Der var nogle år, hvor piger, fester og alkohol tog en del af min tid,« indrømmede Olesen over for DR Sportens Ulla Essendrop.

Som 18-årig havde Olesen efter alt at dømme festet hornene så meget af sig, at han var klar til næste træk. En blanding af et kald og en karriere som professionel golfspiller.

»Min mor og far var godt nok ikke helt tilfredse med, at jeg ikke havde en backup-plan,« lyder det.

Olesen har swag

For talenter af en vis kaliber virker det bedst ikke at have for meget livrem, seler og sikkerhedsnet spændt ud under tilværelsens store trapez. Sådan kunne det om ikke andet se ud i tilfældet Olesen.

»Dem, der når langt, har deres helt egen plan. De ryger ikke i kammeratskabets fælder og sidder og venter på, at de andre fra Challenge-turen bliver færdig med deres runder, så de kan spare lidt på hjemtransporten,« mener Flemming Astrup, der i lighed med mange af de internationale medier lovpriser Olesens attitude.

»Han udstråler så meget tro på egne evner, og at man på ingen måde skal lægge sig ned. Han har selvtillid, men han er ikke selvfed,« påpeger Astrup, som godt kan nikke genkendende til amerikanernes prædikat af den unge dansker som en mand med »swagger« - altså at han er blæret på den fede måde.

Det kan Olesen måske også selv. I hvert fald var han hurtig på udløseren, da Nike i weekenden overrakte ham et par special-designede sko med eget navnetræk.

»Swag,« lød beskrivelsen fra Olesen.

Han skal nok få lært danskerne, hvad det betyder.

Dagens Gossip