Udenlandsk kritik af Danmark er ved at komme ud af kontrol

Skrevet af admin

23/01/2016

Mest læste i dag

Først var der udlændingeminister Inger Støjbergs (V) annoncer. Så rullede sagen om asylsøgeres smykker og værdigenstande. Senest har flere internationale medier med undren beskrevet svinekødssagen fra Randers.

Og i denne uge var der hård kritik af Danmark fra lande som Rusland, Iran og Saudi-Arabien under FN's Menneskerettighedsråds eksamination i Genève.

Kritikken af Danmark i verdenskendte medier er ved at komme ud af kontrol og minder på mange måder om optakten til Muhammed-krisen for godt ti år siden.

Det siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Rasmus Boserup til Kristeligt Dagblad.

- Den ulmende internationale kritik, som langsomt tager til i styrke, har et responsmønster, som svarer til det under karikaturkrisen. Som et lille land er Danmark et nemt bytte for repressive stater, der gerne vil have bekræftet nogle negative fordomme om islamofobi i Vesten.

Han advarer om, at den negative opmærksomhed skal tages alvorligt - også selv om kritikken ikke altid er saglig.

Den tiltagende kritik af Danmark er ved at nå et farligt vendepunkt, mener professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver.

- På den ene side får Danmark negativ omtale, fordi historierne passer ind i et etableret mønster, og på den anden side fordi det fortsat er overraskende, at Danmark, som traditionelt har været opfattet som de flinke i klassen, møder kritik.

- Selv om det måske er unfair, bliver Danmark på den måde den gode, nemme historie, og det er en farlig udvikling, som er på vej ud af kontrol, siger Ole Wæver til Kristeligt Dagblad.

Han mener, at den danske regering har forregnet sig og været for naiv i sin signalpolitik.

/ritzau/