Udenlandske magter har frit spil under havets overflade

Skrevet af admin

01/11/2015

Dagens topnyheder

Fremmede magter har stort set frit spil til at krænke Danmarks suverænitet ved at sejle ubåde ind i farvandene omkring Grønland og Færøerne.

Det skyldes, at det sonarudstyr, der kan spore ubåde, er blevet sparet væk på de danske inspektionsskibe.

Derudover er de ni helikoptere, der i de kommende år bliver leveret til Forsvarets skibe, hverken udstyret med sonar eller våben til ubådsbekæmpelse.

Det skriver Berlingske.

Siden 1980 er der mindst 15 gange blevet identificeret mulige ubåde ved Grønland, og de kommende år kan antallet af ubåde i området stige, vurderer eksperter.

- Arktis har strategisk interesse for Rusland og også for dets atomare ubådsstyrke. Det giver mening at se en ubåd i grønlandsk farvand som en fortsættelse af koldkrigsspillet, hvor man ønsker at holde øje med, hvad der foregår omkring Grønland og under isen, siger seniorforsker Kristian Søby Kristensen fra Center for Militære Studier til avisen.

Rusland har gjort krav på en stor del af kontinentalsoklen ved Arktis. Får landet ikke medhold i sit krav, kan det ifølge en ikke offentliggjort rapport fra 2013 om behovet for en arktisk beredskabsstyrke få landet til at optrappe sine aktiviteter i området.

På Christiansborg ønsker både De Konservative og Dansk Folkeparti, at Danmark skal investere i ubåde til Forsvaret.

- Det er utilfredsstillende, at fjendtlige ubåde kan sejle i dansk område, uden at vi overhovedet har mulighed for at opdage dem. Derfor er der efter vores opfattelse behov for, at vi igen får ubåde og som minimum anskaffer nyt sonarudstyr til vores skibe, siger De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, i en pressemeddelelse.

/ritzau/