Udenlandske selskaber slår danske i skattebetaling

»Mange ender med at dreje nøglen om med underskud efter få år. De udenlandsk ejede virksomheder er mere etablerede og større. Det giver dem bedre mulighed for at generere overskud og dermed betale selskabsskat. Når det kommer til de store virksomheder, har danske og udenlandsk ejede samme skattestrategi,« siger professor på Copenhagen Business School (CBS) Søren Bo Nielsen, som forsker i skat, til Ugebrevet A4.

»Man skal ikke være naiv. Danske multinationale selskaber køres lige så stramt som udenlandsk ejede. Direktionens job er at skabe den bedst mulige forretning. Besparelser i skat er lig med flere penge til ejerne,« tilføjer han.

Frank Aaen (Ø), skatteordfører i Enhedslisten, har gennem årene kritiseret udenlandske virksomheder for skatteunddragelse. Og den kritisk står han fortsat ved.

»Det er højest besynderligt, når virksomheder ikke betaler skat i årevis. Nogle sælger endda produkter til os, som har en meget høj pris. Hvis de ikke betaler selskabsskat, tjener de angiveligt ingen penge, og så er det mærkeligt, at man har placeret en filial i Danmark. Enten er der noget galt med reglerne eller kontrollen, eller også er nogle selskaber lige kreative nok,« siger Frank Aaen.

Ifølge SKAT er der dog ingen grund til at klandre udenlandske virksomheder for ikke at betale selskabsskat. Den manglende skat skyldes ofte, at de trækker investeringer eller underskud fra, påpeger SKATs underdirektør for Store Selskaber, Rasmus Bo Andersen.

»Man kan ikke sige, at danske virksomheder er bedre eller dårligere end udenlandske virksomheder. Årsagerne til underskud er de samme, uanset om det er danske eller udenlandske virksomheder,« siger han til Ugebrevet A4.

Dagens Gossip