Udenlandske specialister får toplønninger i Danmark

De cirka 113 briter, der kom til landet for at arbejde i industrien i 2011, havde for eksempel en gennemsnitsløn på 120.100 kroner.

423 amerikanere hentede samme år 91.800 kroner i snit i industrien. Også nordmænd og svenskere hentede rigtig gode lønning omkring de 100.000 kroner om måneden i forskellige brancher.

»Det er specialister, der bliver trukket ind for at løse specifikke opgaver. Det er et billede på den globale verden: De vestlige lande leverer specialister, mens østeuropæerne er billig arbejdskraft,« siger Lars Andersen, direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Avisen.dk.

Det er især finanssektoren og industrien, der giver de meget høje lønninger. Dansk Industri (DI) påpeger, at det er væsentligt også at se på middeltallet, der viser, at det er nogle få, der har ekstremt høje lønninger, der trækker meget op. Ser man på middeltallet for amerikanerne, er det dog stadig 68.400 kroner om måneden.

Ifølge chefkonsulent i DI Sarah Gade Hansen er der flere forklaringer på de meget høje lønninger til udlændinge på kort ophold.

»Det kan dreje sig om topchefer, der er i er begyndelsen af deres ansættelse. Store internationale koncerner sender ofte også deres topchefer på rundtur i de forskellige hovedkvarterer, når de skal begynde på jobbet. Der er også specialister, der løser helt konkrete opgaver,« siger hun til Avisen.dk.

For østeuropæere, tyrkere og pakistanere stiger deres løn til op mod det dobbelte, hvis man ser på den gruppe, der har været i Danmark et år eller mere.

Det er stik modsat de vestlige indvandrere, hvor de fastboende stadig tjener godt, men ikke meget over 10.000 mere end de etniske danskeres 33.600 kroner.

Dagens Gossip