Udenrigsminister: Afghanere til fredsmøde i Norge

Norges udenrigsminister, Børge Brende, bekræfter et dialogmøde mellem afghanske repræsentanter i Oslo.

Brende vil ikke sige, hvem repræsentanterne er.

- Det, jeg kan bekræfte, er, at der er afghanske repræsentanter i Oslo, men det er et dialogforum, hvor forskellige fredsmæglere fra hele verden deltager, siger han til NRK.

NBC News har tidligere rapporteret, at flere Taliban-ledere er i Norge til forhandlinger med repræsentanter for den afghanske regering.

- Vi ved, at den væbnede konflikt, som pågår i Afghanistan, er en af de værste i verden, siger Brende.

- Der skal findes løsninger med de væbnede grupper, men uden at det sker på bekostning af det, man har opnået omkring kvinders rettigheder og pigers ret til uddannelse.

En talsperson for Taliban i Qatar siger, at flere af gruppens repræsentanter er i Norge.

- De skal deltage i vigtige fredsmøder over to dage med udsendte fra den afghanske regering, siger talsmanden til NBC News.

En talsmand for det afghanske udenrigsministerium oplyser til det afghanske nyhedsbureau Khama Press, at landets viceudenrigsminister, to tidligere ministre samt et medlem af det regeringsudnævnte fredsråd (HCP) også er med i delegationen.

Samtalerne med Taliban-medlemmerne finder sted i forbindelse med Oslo Forum, som det norske udenrigsministerium arrangerer sammen med Center for Humanitarian Dialogue.

Brende er vært for Oslo Forum, hvor fredsmæglere fra hele verden mødes. FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan er blandt deltagerne i mødet, der strækker sig over tirsdag og onsdag.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har siden sin magtovertagelse sidste år forsøgt at vinde støtte fra Pakistan og Kina til at få Taliban til forhandlingsbordet.

Bestræbelserne har været ekstra presserende, efter at den internationale Isaf-koalition forlod Afghanistan ved årsskiftet.

Der har gennem årene været en række møder mellem skiftende afghanske regeringer og Taliban - men uden at disse har båret frugt.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip