Udenrigsminister er tavs før Syrien-møde

Skrevet af admin

04/03/2016

Mest læste i dag

- Jeg vil gerne sige to ord: Ingen kommentar.

Sådan siger udenrigsminister Kristian Jensen fredag formiddag (V) til Ritzau.

Han og forsvarsminister Peter Christensen (V) skal fredag orientere Udenrigspolitisk Nævn om en eventuel dansk militær aktion i Syrien. Og før nævnet har fået besked, er ministerens mund lukket.

- Reglen er, at vi først orienterer Nævnet, siger Kristian Jensen.

Ministrene ventes at ville sende F-16 jagerfly til Syrien, hvor de måske skal bombe. F-16-flyene har tidligere været på bombeopgave i Irak, men blev trukket hjem til Danmark til reparation.

Det er også en mulighed at sende specialstyrker af sted fra Jægerkorpset og Frømandskorpset.

I oppositionen hos SF ønsker man dog ikke at sende specialstyrker til Syrien, forklarer udenrigsordfører Holger K. Nielsen.

- Vi er meget skeptiske over for at sende specialstyrker til Syrien, som er en heksekedel af forskellige krige og interesser med mange aktører: Russerne, iranerne, Assad (Syriens præsident, red.) og tyrkerne, siger Holger K. Nielsen.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, afviser også en militær aktion.

- Vi er kritiske over for at sende danske soldater og F-16 fly til Syrien. Vi skal prioritere fredsforhandlinger. Vi skal styrke de demokratiske kræfter, som kæmper imod IS (Islamisk Stat). Det er kurderne, siger Eva Flyvholm.

Derimod vil Dansk Folkeparti såvel sende F-16 fly som specialstyrker, siger partiformanden Kristian Thulesen Dahl.

- Det er vigtigt, at Danmark er blandt de lande, som bekæmper Islamisk Stat. Når vi taler om tropper på landjorden, er det en endnu mere farlig aktion (end F-16 fly). Så skal vi være endnu mere varsomme, siger Kristian Thulesen Dahl.

De Radikales formand, Morten Østergaard, vil have et folkeretligt klart grundlag, før danske styrker sendes til Syrien.

- Hvis man vil gå den vej, så skal der være et folkeretligt grundlag. Men vi er en del af kampen mod IS. For det er bestialsk terrororganisation, siger Morten Østergaard.

Liberal Alliances udenrigsordfører Mette Bock, advarer om store risici.

- Det er en dybt alvorlig sag, når man begynder at sende danske tropper ind. Men Isis (Islamisk Stat, red.) er et problem, som vedrører os alle - også her i Europa, siger Mette Bock.

/ritzau/