Udenrigsminister: Løkkes udenrigs-forslag er udemokratisk

Venstres ønske om at gentænke den danske udenrigspolitik på baggrund af én eksperts analyse er rystende og dybt udemokratisk. Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Det er et udtryk for, at man ikke tager dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik alvorligt, hvis man tror, at man kan lægge det i hænderne på en person, siger han.

Hvis Venstre skal danne regering efter folketingsvalget, vil Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, udpege en ekspert, der skal komme med en analyse af, hvordan Danmarks samlede indsats i verden kan gentænkes, skriver Politiken.

Det er udenrigs- og sikkerhedspolitik, forsvarspolitik, handelspolitik og bistandspolitik, der i højere grad skal samtænkes, og opgaven skal altså løses af en ekspert på et halvt år, siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Han har en person i tankerne til opgaven, men vil ikke afsløre, hvem det er. Martin Lidegaard er rystet over meldingen.

- Der er lagt op til en helt absurd proces, hvor vi ikke kan få at vide, hvad den totale omlægning af dansk udenrigspolitik skal sigte efter. Vi ved ikke, om der er tale om en spareøvelse, om en ny orientering eller noget helt tredje, siger udenrigsministeren:

- Vi kan heller ikke få at vide, hvem han vil sætte i spidsen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor han ikke vil fortælle, hvem han vil lægge hele den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik i hænderne på - om det er en partikammerat eller en forsker. Det er dybt udemokratisk.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er behovet for revideringen af udenrigspolitikken opstået, fordi verden er i stærk forandring.

Af forandringer nævner han for eksempel, at Afrika frem til 2050 fordobler sin befolkning, at Rusland er begyndt at "udvise en form for aggression" samt kampen mod Islamisk Stat.

- Vi har selv lagt op til en løbende evaluering og gennemgang, for Lars Løkke har en pointe i, at det går hurtigt i udenrigspolitikken i øjeblikket, siger udenrigsministeren.

- Men for mig er det altså en opgave, der kræver, at man involverer de bedste kræfter fra Udenrigsministeriet og de bedste kræfter fra samfundet og løbende tager en dialog om, hvordan vi tilpasser os, tilføjer han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip