Udenrigsminister skammer sig ikke over sparekniv

Danmark bør ikke bøje nakken, selv om ulandsbistanden er beskåret fra godt én procent af bruttonationalindkomsten (BNI) til godt 0,7 procent.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) om planen for ulandsbistand ved Folkemødet på Bornholm.

- Strategien er uafhængig af midlerne. Det bærende er, hvad, hvordan og hvor vi gør det. I finanslovsforhandlingerne kan vi lægge mere til eller trække noget fra, som økonomien og flygtningestrømmen udvikler sig, siger Kristian Jensen.

Flere kritiserer, at Danmark bruger en stadig større del af bistanden til at betale for integration af flygtninge i Danmark, så der fattes penge til projekter for fattige i ulandene.

Ministeren afviser kritikken.

- Jeg glæder mig bare over, at antallet af flygtninge er meget lavere end sidste år. Jeg glæder mig over, at FN's Flygtningehøjkommisær, UNHCR, vurderer, at antallet af flygtninge i Europa kun er en fjerdedel af det, det var sidste år, siger Kristian Jensen.

Danmark er ikke for "selvfede", når ulandsbistanden skal tjene danske interesser, mener udenrigsministeren.

- Danske interesser er også, at der er mere ligestilling, ytringsfrihed, demokrati og respekt for menneskerettigheder i verden. Derfor kigger vi ikke alene på økonomi. Vi er til stede, fordi det er en menneskelig forpligtelse at hjælpe andre, siger Kristian Jensen.

Der er ingen modsætning mellem at yde bistand og sende syv F-16 fly til Tyrkiet for at bekæmpe den militante bevægelse Islamisk Stat i Syrien og Irak, mener han.

- Som en udenlandsk kollega sagde: Uden fred, ingen udvikling. Uden udvikling, ingen fred, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip