Udenrigsminister: Vi skal lære af langvarig gidselsag

Skrevet af admin

27/02/2014

Dagens topnyheder

Danmark skal lære af den langvarige tilfangetagelse af de to danske søfolk Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz, der gennem mere end to år og tre måneder sad som gidsler under grusomme forhold i Somalia sammen med fire filippinske kolleger.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) oplyser til Ritzau, at der er bred politisk enighed om, at Danmark skal lære af erfaringerne fra en af danmarkshistoriens længste gidselsager.

- Udenrigsministeriets Borgerservice har blandt andet indbudt arbejdsgiverne og arbejdstagerne på søfartsområdet til en erfaringsopsamling om de aspekter af Leopard-sagen, som Udenrigsministeriets Borgerservice har håndteret, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Dermed er blandt andre Danmarks Rederiforening og fagforbund som eksempelvis Søfartens Ledere, der er Eddy Lopéz og Søren Lyngbjørns fagforening, indkaldt til en evaluering af en af danmarkshistoriens længste gidseltagninger.

- Det sker som opfølgning af de drøftelser, som erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen (S), red.), der er søfartens minister, har ført med søfartens parter, som blandt andet har resulteret i ændringer af lovgivningen på området med det formål at beskytte søfarende mod pirateri.

- Det er ændringer, der er gennemført med meget bred politisk opbakning, siger Martin Lidegaard.

Udenrigsministerens udmelding kommer efter, at Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget i denne uge på Enhedslistens krav drøftede gidselsagen med både udenrigsministeren og forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

I Søfartens Ledere - der er fagforbund for Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz - siger direktør Fritz Ganzhorn, at den ændrede lovgivning, som udenrigsministeren henviser til, er uden sanktioner.

- Der er fortsat mangler i lovgivningen. Den skal strammes op med sanktioner i form af bøde eller fængsel.

- Lovændringen indskærper arbejdsgivernes pligt til at drage omsorg for ansatte, der tages som gidsler og få dem hjem hurtigst muligt. Men der er ingen konsekvenser, hvis det ikke sker, siger Fritz Ganzhorn.

Udenrigsministeriets Borgerservice følger gidselsager tæt og rådgives af Politiets Efterretningstjeneste, mens det typisk er specialister fra private sikkerhedsfirmaer, der står for forhandlingerne med gidseltagerne.

Udenrigsminister Martin Lidegaard slår fast, at der i Udenrigspolitiske Nævn er meget bred politisk enighed om det danske grundlæggende princip om, at staten ikke forhandler med gidseltagere og andre forbrydere.

/ritzau/