Udenrigsminister: Vil ikke kommentere pres på politiet

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil ikke svare direkte på, om Udenrigsministeriet var med til at lægge pres på Københavns Politi for at forhindre demonstrationer under den kinesiske leder Hu Jintaos statsbesøg i juni 2012.

Han henviser over for Ritzau til, at regeringen har besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission for at gennemgå forløbet.

Adskillige protibetanske demonstranter blev under besøget enten tilbageholdt eller fik af betjente frataget deres Tibet-flag, for at den prominente kinesiske gæst ikke skulle se dem.

- Undersøgelseskommissionen skal afdække de processer, der lå til grund for beslutningen om at gribe ind over for demonstranterne i forbindelse med det kinesiske statsbesøg, siger Kristian Jensen.

- Jeg forventer, at kommissionen undersøger, hvad der måtte være sket i alle relevante statslige myndigheder, herunder i Udenrigsministeriet, tilføjer han.

Ifølge dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, advarede Udenrigsministeriets departementschef i maj 2012 om, at "status, prestige og "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten".

Udenrigsministeriet var med i planlægningen og understregede kraftigt, at besøget skulle blive "en succes", og at det var meget vigtigt, at kineserne "ikke tabte ansigt".

Formuleringen "ansigt" findes også i en hidtil tilbageholdt operationsbefaling fra Københavns Politi. Her oplyste PET om kineserne:

- Det er meget afgørende for dem, at "de ikke taber ansigt" ved konfrontation med demonstrationer eller lignende.

Kristian Jensen understreger, at det nu engang er Udenrigsministeriets opgave i forbindelse med statsbesøg at koordinere med embedsmænd fra det besøgende land.

- Det er derfor ikke mærkeligt, at Udenrigsministeriet formidler oplysninger og kontakt mellem involverede myndigheder i Danmark og det besøgende land, siger Kristian Jensen.

Han forventer, at ministeriets embedsmænd samarbejder fuldt ud for at afdække hændelsesforløbet.

/ritzau/

Dagens Gossip