Udenrigsminister vil lære af de arabiske succeshistorier

Skrevet af admin

30/11/2014

Mest læste i dag

En række førende mellemøsteksperter er samlet i København mandag for at diskutere, hvordan Danmark og andre lande fremover kan engagere sig i Mellemøsten, hvor det spirende arabiske forår nogle steder er afløst af blodig borgerkrig og humanitær katastrofe.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er blandt deltagerne.

- Hele Mellemøsten og det nordlige Afrika har gennemgået en revolution de senere år. Desværre er det ikke alt, der er gået godt. Der er mange mørke kræfter på spil i regionen - Islamisk Stat, borgerkrigen i Syrien og den kaotiske situation i Libyen er eksempler.

- Men der er heldigvis også positive eksempler. Frygtens mure har slået revner, og flere steder har befolkningerne gjort den erfaring, at de faktisk kan ændre den politiske situation, hvis de protesterer og står sammen i demokratiets tjeneste, siger udenrigsministeren.

Det, der blev kaldt det arabiske forår, startede i 2010 med Jasminrevolutionen i Tunesien. Det folkelige oprør bredte sig hurtigt til Egypten og andre steder i den arabiske verden, hvor der var forsøg på at erstatte diktatur med demokrati.

Men militæret har igen taget magten i Egypten, og Syrien, Libyen og Yemen er endt i blodige borgerkrige. Tunesien er stadig på rette vej, og det er blandt andet de gode eksempler fra Tunesien, vi skal lære af i Danmark, lyder det fra Martin Lidegaard.

- Jeg skal blandt andet mødes med en tunesisk kvindegruppe. Udviklingen i Tunesien er ret opmuntrende - ikke mindst kvindernes rolle og mulighed for at få ligestilling og at deltage i samfundet på lige fod med andre.

- Det er nogle af de konkrete erfaringer, jeg kunne tænke mig at lære af. Vi skal se på de gode historier og lære, hvordan vi kan overføre dem til de andre lande, siger han.

Ud over humanitær indsats i Mellemøsten har Danmark også bidraget med en militær indsats i Libyen og senest i Irak.

Udenrigsministeren afviser ikke, at der kan blive brug for yderligere militær indsats.

- Jeg håber, at vi kan udvikle nye måder at gøde demokrati på nedefra blandt befolkningerne selv - for eksempel i skolerne og i medierne, og det er ikke mindst idéer på det område, jeg håber på, kommer ud af konferencen.

- Men samtidig tror jeg også, at vi kommer til at arbejde oppefra. Det vil sige, som vi gør i Irak i øjeblikket med militære indsatser, og forhandlinger med de regimer, der sidder på magten, siger ministeren.

Konferencen er blandt andet arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier og Udenrigsministeriet.

/ritzau/