Udenrigsministeren diskuterede hvaler og uran i Grønland

»Arktis, rigsfællesskabet og dermed naturligvis Grønland er i den grad på dagsordenen i disse år. Det understreger behovet for, at vi i stadig højere grad samarbejder og koordinerer vores indsats. Fælles står vi bedst, og kun på den måde kan vi opnå indflydelse og få vores synspunkter igennem,« oplyser udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Et af de store punkter på turens dagsorden var at diskutere det beslutningsforslag om at ophæve nultolerancen overfor uranudvinding, som den grønlandske regering har forslået. En ophævelse af nultolerancen vil betyde, at grønlænderne i fremtiden kan udvinde og eksportere uran og andre radioaktive mineraler fra deres undergrund.

»Grønland og Danmark er i tæt dialog om de sikkerheds- og forsvarspolitiske aspekter af en eventuel fremtidig udvinding af uran. Vi har drøftet rammerne for samarbejdet, og vi er enige om at finde fælles løsninger i det tilfælde, at landstinget tager en principbeslutning om at ophæve nultolerancen,« forklarer Søvndal.

Udenrigsministeriet oplyser endvidere, at Villy Søvndal under sit besøg i Grønland også diskuterede hvalfangst med landsstyremedlem Karl Lyberth og, at man også her nåede til enighed om at finde et kompromis på den årelange hvalkvote-diskussion, som både kongeriget og Grønland kan være glade for.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip