Udenrigsministeren ville gerne hjælpe med at sænke både

Skrevet af admin

14/05/2015

Dagens topnyheder

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) ærgrer sig over, at Danmark formentlig ikke vil kunne være med i en planlagt EU-operation, der skal sætte ind over for menneskesmugleres både i Middelhavet.

Den foreløbige ramme for en kommende EU flådeoperation, der blandt andet har som mål at destruere menneskesmugleres både, er på dagsordenen, når EU-landenes udenrigs- og forsvarsministre mødes i Bruxelles på mandag.

- Danmark kan jo ikke bidrage, fordi vi har et forsvarsforbehold. Som vi selvfølgelig står ved.

- Men det er da ærgerligt. For det er nogle af de her indsatser, hvor vi er gode til at bidrage. Og hvor vi også har en klar egeninteresse i at bidrage for at kunne få indflydelse på det. Det er jo vores nærområde, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Han håber stadig, at der kan være ikke-militære "hjørner" af operationen, Danmark kan være med i. Men det må afklares, når planen bliver mere konkret.

Ifølge den foreløbige plan, som er udarbejdet af EU's udenrigstjeneste, vil der være behov for et mandat fra FN's Sikkerhedsråd, hvis EU skal kunne gå så langt som til at destruere både, der ligger inden for Libyens territorialfarvand.

Idéen er, at EU som led i en mere omfattende plan for at undgå flere dødskatastrofer i Middelhavet vil smadre menneskesmuglernes forretningsmodel. Og deres både.

Uden FN kan man kun overvåge, lokalisere, registrere og - under visse omstændigheder - borde bådene.

Martin Lidegaard erkender, at det kan være svært at få to af de permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd til at sige ja til EU's plan.

- Kina og Rusland føler, at den sidste sikkerhedsresolution i forhold til Libyen blev misbrugt. Det er ikke vores opfattelse. Men vi håber, at vi kan få dem overbevist om, at denne her er mere specifik i sin karakter, siger Lidegaard.

Ministeren håber, at rammeaftalen kan blive vedtaget i Bruxelles på mandag.

Målet er, at resten af det juridiske og politiske forarbejde i EU og FN er klar, så stats- og regeringscheferne kan "trykke på knappen" og sætte operationen i gang ved et EU-topmøde sidst i juni.

/ritzau/