Udenrigsministeriet hørte aldrig om Snowden-fly

Skrevet af admin

04/04/2016

Mest læste i dag

Ikke bare Folketinget, men også Udenrigsministeriet blev holdt uvidende om Danmarks hjælp til USA i jagten på whistlebloweren Edward Snowden.

Det skriver Information.

Selv om Udenrigsministeriet skal godkende statsflyvninger gennem dansk luftrum med "udenrigspolitiske hensyn," fik ministeriet i 2013 aldrig besked om, at et amerikansk FBI-fly holdt i Københavns Lufthavn med det formål at fange Edward Snowden.

Det fremgår af en aktindsigt, som Information har fået i Udenrigs- og Justitsministeriets papirer om FBI-flyvningen, efter at justitsminister Søren Pind (V) i sidste måned oplyste, at det ikke var korrekt, når han tidligere var kommet til at afvise at kende det pågældende flys "formål".

Amerikanerne forsøgte på det tidspunkt at få whistlebloweren udleveret fra Rusland, hvor han var strandet i Moskvas internationale lufthavn, og FBI-flyets formål var at transportere Edward Snowden til USA, såfremt Rusland udleverede ham, erkendte Søren Pind.

I USA risikerede whistlebloweren dødsstraf.

Udenrigsministeriet hørte således først om FBI-flyvningen i 2014, fordi pressen begyndte at interessere sig for, at flyet - som tidligere har været sat i forbindelse med CIA's hemmelige fangeflyvninger - var landet den 25. juni 2013 i Københavns Lufthavn.

To dage forinden var Edward Snowden nemlig under verdenspressens bevågenhed ankommet til Moskva fra Hongkong.

Efter kritikken af, at CIA i 00'erne havde benyttet dansk luftrum til fangeflyvningerne, blev det besluttet, at først Statens Luftfartsvæsen (SLV) og efterfølgende lufttrafiktjenesten Naviair ikke blot skal foretage en sikkerhedsmæssig vurdering i forbindelse med, at der bliver udstedt flyve- og landingstilladelser til statsfly.

I dag forelægger tjenesten Udenrigsministeriet alle statsflyvninger fra lande uden for EU og Norge.

/ritzau/