Udflytning af statslige job kan koste milliarder

Skrevet af admin

22/12/2015

Mest læste i dag

Regeringens plan om udflytning af 3900 statslige arbejdspladser fra København kan ende med at koste milliarder.

I et internt notat, som Politiken har fået aktindsigt i, skriver embedsmænd fra Moderniseringsstyrelsen, at erfaringer fra Danmark og Norge viser, at "omkostningerne kan variere mellem 0,5 millioner danske kroner og 1,4 millioner norske kroner (knap 1,1 millioner danske kroner, red.) per arbejdsplads".

Hvis disse erfaringer holder stik, vil udflytningen af de 3900 arbejdspladser koste minimum 1,95 milliarder danske kroner, skriver Politiken onsdag.

Notatet "Erfaringer med udflytning af statslige arbejdspladser" er udarbejdet af Moderniseringsstyrelsen 12. august i år og blev sendt til Erhvervs- og Vækstministeriet sammen med samtlige ministeriers indstillinger til, hvilke myndigheder, de mener, kan flyttes.

I notatet understreger embedsmændene, at man måtte bevilge 40 millioner kroner på finansloven - eller hvad der svarede til 500.000 kroner per medarbejder - da man i 2004 flyttede Sikkerhedsstyrelsen fra København til Esbjerg.

Da regeringen præsenterede "danmarkshistoriens største udflytning af statslige arbejdspladser" 1. oktober havde den imidlertid blot afsat 400 millioner kroner i budgettet for 2016. Det svarer til en gennemsnitspris på omkring 100.000 kroner per arbejdsplads.

Ifølge Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har regeringen "valgt at ignorere embedsmændenes notat og i stedet lagt sig på et lavere beløb, der ser pænere ud i forhold til den kritik, der forventes at komme".

- Det virker som grebet ud af luften, når regeringen lægger sig under det, embedsmændene vurderer er minimum, siger Roger Buch til Politiken.

- Der er en fare for, at man forsøger at tørre udgiften af på de myndigheder, som bliver udflyttet, og at de så ender med sparerunder og en forringet service til borgerne, fortsætter han.

Notatet fra Moderniseringsstyrelsen bakkes op af beregninger fra ni berørte myndigheder.

De ni arbejdspladser, som Politiken har været i kontakt med, skal flytte 755 medarbejdere og vil ifølge egne beregninger bruge 544 millioner kroner på øvelsen. Det svarer til omtrent 720.000 kroner per arbejdsplads.

Hvis beregningerne holder stik og kan overføres til de øvrige myndigheder, løber flytteregningen op i 2,8 milliarder kroner.

/ritzau/