Udgift til danske arbejdstimer højere end EU-gennemsnit

Skrevet af admin

26/03/2015

Mest læste i dag

Når danske arbejdsgivere lægger udgifterne til deres ansatte sammen, så kan de konstatere, at omkostningerne stiger hurtigere end gennemsnittet i EU.

Arbejdsomkostninger i den private sektor i Danmark steg 1,7 procent i fjerde kvartal 2014 sammenlignet med samme periode året før. I de 28 EU-medlemslande tilsammen var stigningen i samme periode på 1,4 procent, viser opgørelse fra Danmarks Statistik.

Til gengæld stiger omkostningerne per arbejdstime ikke hurtigere i Danmark end i nogle af de lande, som vi har den største samhandel med - Sverige og Storbritannien.

I fjerde kvartal steg arbejdsomkostningerne henholdsvis 2,9 procent i Sverige og 2,3 procent i Storbritannien.

Tyske arbejdsomkostninger stiger i nogenlunde samme takt som de danske. I Tyskland steg arbejdsomkostningerne i fjerde kvartal 1,6 procent - kun 0,1 procentpoint lavere end stigningen i Danmark.

Andre steder i EU er omkostningerne per arbejdstime på vej i vejret i et mere hastigt tempo. I Rumænien steg omkostningerne per arbejdstime 8,7 procent.

Omvendt faldt omkostningerne i flere lande - mest i Cypern med minus på 3,4 procent.

Også de amerikanske arbejdstimer stiger hurtigere i pris end EU's gennemsnit. I USA steg arbejdsomkostningerne per time i det private 2,3 procent i forhold til samme kvartal året før.

Arbejdsomkostningerne består af løn, pension og for eksempel bidrag til offentlige kasser, uddannelse også videre.

/ritzau/