Udgifter til asylansøgere udhuler ulandsbistanden

Udgifterne til asylsøgere i Danmark vil i år runde en milliard kroner eller 6,6 procent af den samlede ulandshjælp. Det viser en opgørelse fra Udenrigsministeriet. I 2008 gik kun 1,7 procent af ulandshjælpen til asylsøgere.

Det er Venstres Karsten Lauritzen (V), medlem af Folketingets Udenrigsudvalg, der har bedt om opgørelsen fra Udenrigsministeriet. Det er paradoksalt, siger han til Kristeligt Dagblad, at SRSF-regeringen lover mere udviklingshjælp, når der går penge fra ulandenes bistandsbudget til at huse asylsøgere.

»Det er fair, at regeringen gerne vil yde mere hjælp til verdens fattigste. Men den øgede bistand vil efter al sandsynlighed blive ædt op af et stigende antal asylsøgere,« siger Karsten Lauritzen til Kristeligt Dagblad.

Han påpeger, at opgørelsen fra Udenrigsministeriet bygger på, at der vil komme 6.000 asylsøgere til Danmark i år. Nye prognoser fra Justitsministeriet tyder imidlertid på, at tallet snarere bliver 7.000, hvorved der skal bruges flere penge i asylcentrene.

Danmark følger de internationale retningslinjer, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R). Han anerkender, at de mange asylsøgere har konsekvenser for udviklingshjælpen, og han kalder det »bekymrende,« at udgifter til flygtninge i Danmark stiger.

Han afviser imidlertid, at hjælpen til de fattigste bliver udhulet.

»Vi har lavet en særlig ramme til de fattigste, der udgør 77 procent af bistanden. Vi forsøger at hegne den fattigdomsorienterede hjælp ind, så den ikke bliver påvirket af det stigende antal asylsøgere,« siger Christian Friis Bach til avisen.

Dagens Gossip