Udkantskommuner slipper for meget kriminalitet

Det er konklusionen i en ny rapport om kommunernes kriminalitetsniveau, som Justitsministeriets Forskningskontor har foretaget, og som kortlægger antallet af anmeldelser i de enkelte kommuner og politikredse.

Kriminalitetsniveauet i Danmark er således højest i og omkring de tre største byer, København, Aarhus og Odense, mens det i mere end to tredjedele af landets 98 kommuner ligger under landsgennemsnittet, som i 2011 lå på 81 anmeldte straffelovsovertrædelser pr. 1.000 indbyggere.

»København havde i 2011 det højeste niveau med 159 straffelovsovertrædelser pr. 1.000 indbyggere, mens Læsø havde det laveste med 18 straffelovsovertrædelser pr. 1.000 indbyggere,« fremgår det af rapporten.

Undersøgelsen viser, at forskellene i kriminalitetsniveau hænger sammen med forskelle i for eksempel befolkningens sociale og demografiske sammensætning. Der er for eksempel et højere kriminalitetsniveau i kommuner med relativt mange unge mænd i forhold til den samlede befolkning, mens kommuner med mange ældre i forhold til den samlede befolkning har et lavere niveau. Ifølge rapporten er det således »velkendt kriminologisk viden«, at unge mænd hører til de mest aktive, hvad angår kriminalitet.

Der er dog enkelte såkaldte udkantskommuner, der viser sig at have en del mere kriminalitet end forventet. Således er Billund, Frederikshavn og Lolland kommuner alle gået fra at ikke at afvige fra det forventede kriminalitetsniveau i en tilsvarende undersøgelse fra 2009 til i 2011 at ligge meget over det forventede.

Andre kommuner er derimod gået den anden vej:

»Fanø Kommune er gået fra at ligge meget over det forventede til at ligge meget under. Det er den eneste kommune, som har ændret sig så meget. Vallensbæk, Guldborgsund, Haderslev, Norddjurs og Vejen er gået fra at have et kriminalitetsniveau meget over det forventede til et kriminalitetsniveau, der svarer til det forventede,« hedder det i rapporten.

Justitsministeren mener, det er kommunernes kriminalpræventive tiltag, der gør udslaget.

»Selv om kriminalitetsniveauet i stor udstrækning afhænger af befolkningens sammensætning, så er der ingen tvivl om, at kommunernes indsats gør en forskel. De kommuner, der har gennemført særlige kriminalpræventive tiltag, har sandsynligvis medvirket til at sænke det faktiske kriminalitetsniveau. Det understreger vigtigheden af forebyggende arbejde. Jeg er samtidig tilfreds med, at det generelle kriminalitetsniveau blandt børn og unge er drastisk faldende i storbyerne,« udtaler justitsminister Morten Bødskov (S) i en kommentar.

Analysen er foretaget på baggrund af 453.775 anmeldte straffelovsovertrædelser i 2011. Røverier, indbrud, tyverier og andre såkaldte ejendomsforbrydelser udgør 96 procent af den anmeldte kriminalitet, mens voldsforbrydelser udgør 3,9 procent.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip