Udkast til resolution om Syriens kemiske våben er klar

Udkastet vil blive forelagt de i alt 15 medlemmer af FNs Sikkerhedsråd, der vil mødes natten til fredag klokken fire dansk tid for at diskutere forslaget bag lukkede døre. Det oplyser FN-udsendinge ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mødet finder sted i New York, hvor FN i disse dage holder generalforsamling.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, bekræfter ifølge nyhedsbureauet AFP, at landene er nået til enighed om udkastet, der i de seneste dage er blevet diskuteret af de fem permanente medlemslande, Kina, Rusland, USA, Storbritannien og Frankrig.

Den franske FN-mission bekræfter på det sociale medie Twitter, at Sikkerhedsrådets medlemmer vil samles for at diskutere, om rådet kan bakke op om forslaget.

»Resolutionsudkastet om kemiske våben vil bliver præsenteret til de 15 (medlemmer af FNs Sikkerhedsråd, red.),« skrev den franske FN-mission sent torsdag.

FN-resolutionen har til mål at få Syriens regering til at overlade sine kemiske våben til det internationale samfund.

Den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, bekræfter ligeledes på Twitter, at der er opnået enighed om et udkast.

»Enighed nået med Rusland om resolution fra FNs Sikkerhedsråd. Resolutionen forpligter Syrien juridisk til at opgive kemiske våben, de brugte på deres folk,« skriver Samantha Power.

»Udkastet til FNs Sikkerhedsråds resolution etablerer, at Syriens brug af kemiske våben er en trussel mod international fred og sikkerhed, og skaber en ny norm mod brugen af kemiske våben,« skriver den amerikanske FN-ambassadør. Der forelå sent torsdag aften ikke yderligere oplysninger om udkastets indhold.

Målet med resolutionen er at finde en diplomatisk løsning på den krise, der opstod, da forstæder til Syriens hovedstad blev angrebet med kemiske våben 21. augst. Præsident Bashar al-Assads styre formodes at stå bag angrebet, og USA har med opbakning fra Frankrig truet med at angribe mål i Syrien for at straffe den kemiske krigsførelse.

Angrebet blev for en tid sat på pause, da USA efter aftale med Rusland gik med til at forhandle om en resolution i FNs Sikkerhedsråd.

En af de største knaster i forhandlingerne har været, om resolutionen skal indeholde en henvisning til FN-chartrets kapitel syv, der åbner for magtanvendelse, hvis Syrien ikke lever op til aftalen.

Kina og især Rusland har under hele borgerkrigen i Syrien modsat sig forsøg fra de vestlige medlemslandes på at gennemføre resolutioner i FNs Sikkerhedsråd, der ville lægge en hård linje over for Assads styre.

Dagens Gossip